"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Нов филм за Райна Княгиня с премиера в Панагюрище

Райна Княгиня
Режисьорът на филма Искрен Красимиров и създател на поредицата "Незабравимата България"

31 октомври 2018 година
19:00 часа – Театър Дом-паметник - Панагюрище, голяма зала.

Премиера на художествено-документалния филм „БЪЛГАРСКАТА КНЯГИНЯ“, посветен на Райкя Попгергьова Футекова - Райна Княгиня, ще бъде прожектиран премиерно в голямата зала на Театър Дом-паметник в Панагюрище в навечерието на Деня на народните будители. Това е филм от поредицата "Незабравимата България", създадена от младия родолюбец и режисьор Искрен Красимиров и посветена на българските герои, възрожденци и будители, сред които Христо Ботев, Васил Левски, Софроний Врачански, Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Захари Стоянов, Райна Княгиня...
Събитието е една от културните прояви, включени в общинската инициатива "Дни на духовността" в Панагюрище, посветени на будителството.
От няколко години Искрен Красимиров прави така, че великите ни национални герои да оживяват във филми чрез проекта „НЕзабравимата България“ и да достигат до децата в българските училища.
"Именно това е начинът децата да се заинтересуват от историята, да я заобичат. Не само те да ходят при историята, а историята да ходи при тях. Аз съм се посветил на това, децата ни да знаят историята", казва за работата си Красимиров пред БНТ. Вече е бил във и посетил 500 училища, детски градини и читалища в страната.
"Ние, от Незабравимата България като Софроний и Паисий, пишем още с паче перо, със свещ в килията, за да допринесем България да бъде тази, за която са дали живота си Левски и Ботев. Приех го присърце, когато преди осем години разбрах за прапрадядо ми, който е един от Ботевите четници. Тогава реших, както Левски, да посветя живота си в служба на Отечеството."
Интересното при Искрен е, че самият той не е познавал Ботев като герой от ранна детска възраст. "На децата казвам, че когато бях колкото тях, не се интересувах много от историята, не ми бяха интересни Левски и Ботев. Учеха ни на тях само със заучени фрази в училище. Нямаше как да почувстваш същината на героя, да погледнеш в неговата душа." И затова Искрен вече 8 години изследва живота на националните герои, за да ги пресъздаде във филмите, които прави.
"Показваме героя като обикновен човек, но дал живота си, за да ни има нас. Българинът 500 години е бил роб и е имал робска психика и манталитет. Именно тези велики хора - Ботев и Левски, са я разбивали тази нагласа и са успели, защото така е дошла свободата. Те не са някакви недостижими икони, а напротив - хора като нас, от плът и кръв." И още: "Нашите герои са по-велики от онези - измислените: Спайдермен, Супермен, те са нарисувани, а нашите са реални. "Тежко, брате, се живее между глупци неразбрани."

"Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар