"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Нети като Елена от „Хубавата Елена“ на панагюрска сцена


Държавна опера – Стара Загора ще гостува в Панагюрище с „Хубавата Елена” – опера-буфа от Жак Офенбах. Представлението е на 4-ти април, от 19:00 часа, на сцената на Театър Дом-паметник. В главната роля е актрисата и певица Антоанета Добрева – Нети. 

Режисьор на постановката е Славчо Николов, диригент е Димитър Косев. Сценографията е на Иван Токаджиев, адаптацията на костюмите е на Ана-Мария Токаджиева, консултант пластика е Ромина Славова.
Участват: ЕЛЕНА – Антоанета Добрева-НЕТИ, КАЛХАС – Христо Сарафов, ПАРИС – Николай Моцов, МЕНЕЛАЙ – Георги Динев, АГАМЕНМНОН – Игнат Желев, ОРЕСТ – Димитър Арнаудов, АХИЛ – Александър Крунев, АЯКС I – Янчо Иванов, АЯКС II – Цвети Пеняшки, ФИЛКОМ – Петър Ячилов, ПАРТЕНИС – Пролет Пенчева, ЛЕОНА – Лили Ходжева, БАХИС – Тереза Бракалова, ХЕРМЕС – Пламен Асенов, АТИНА – Камелия Стойчева, ХЕРА – Емилия Дﬕрова, АФРОДИТА – Нели Нечева, оркестър на Плевенската филхармония, хор и балет на Държавна опера Стара Загора.

„Опит за реабилитация на Хубавата Елена е някакъв вид реверанс, извинение към всички жени. Не е допустимо жената да се свързва непременно с изневяра, предателство, лекомислие и коварство. Надявам се да разрушим стереотипа, което е далеч по-трудно, отколкото да се оставим на интерпретации, използвани години наред и сложили етикет на Хубавата Елена като жената, изневерила на мъжа си и станала причина за Троянската война.
В този спектакъл Хубавата Елена е просто една жена, объркана от своите чувства и желания, притисната от обстоятелства и заговори, станала жертва на по-силните от нея”, казава режисьорът Славчо Николов.
Премиерата на операта е през 1864 в Парижкия вариететен театър и минава при небивал успех. Публиката до такава степен я обиква, че бива играна 700 пъти последователно.
Офенбах е именит френски композитор, създал над 100 музикално-сценични произведения, предимно оперети и с право е наречен „баща на оперетата“. Творчеството му се отличава с гениална мелодична красота, с изящността си, с булеварден парижки жаргон, остроумен скептицизъм и сарказъм, присъщ на епохата. Творбите му са изпълнени с виталност и грация, с иронични политически намеци, на които времето не е отнело свежестта и актуалността им. Произведенията му са пищни, с динамика, с масови сцени и ефектна зрелищност.

Билети на касата на Театър Дом-паметник, служебен вход, ет.2, стая 3, тел.: 0884 / 483 095
Работно време: 8:30- 12:30 и 13:30 – 17:30 часа.

"Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар