"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Сопрано от Косово спечели първия конкурс "Елена Николай". Ще дебютира на сцената на Русенската опера

Победителката Беса Лугичи изпълнява ария из "Ернани" от Верди по време на галаконцерта
Младото сопрано от Косово - Беса Лугичи, спечели голямата награда „Елена Николай” от Първия международен конкурс за млади оперни певци на името на легендарната оперна певица, който се проведе от 28 до 30 октомври 2013 година в Панагюрище. Авторитетното  жури от световни оперни имена – Христина Ангелакова (председател), Бруна Балиони от Италия (почетен член), Дарина Такова и Калуди Калудов, присъди без никакви колебания най-престижната награда от конкурса на талантливата 27-годишна певица от Прищина. Беса Лугичи впечатли журито със своя красив глас, съвършена вокална техника и висок естетически вкус в интерпретацията на своята конкурсна програма. Нейното изпълнение на „Девойче” от Добри Христов остави без дъх всички присъстващи. На заключителния галаконцерт тя блесна и с ария от „Ернани” на Верди, още повече, че конкурсът "Елена Николай" бе в чест и на 200-годишнината от рождението на гения на операта – Джузепе Верди, роден на 10 октомври 1813 година. Беса Лугичи впечатли и директорът на Русенската държавна опера Николай Тодоров, който й даде допълнителна награда - дебют на сцената на Русенската опера.
Лауреатите на Първия международен конкурс "Елена Николай" за млади оперни изпълнители
Първата награда при жените отиде при сопраното Вера Гиргинова (България). Голямата и първата награда имаха и паричен еквивалент в рамките на 1500 лв. Втората награда бе връчена на Доротея Доротеева (България), а третата си поделиха два мецосопрана - Мария Жекова (България) и Мая Миятович (Сърбия). Първа награда при мъжете не бе присъдена. Втора награда спечели басът Делян Славов (България), а третата получиха Александър Носиков и Костадин Мечков (България). Специалната награда за най-млад изпълнител бе връчена на Димитър Арнаудов (България), а специалната награда за изпълнение на творба от български композитор бе за Александър Носиков (България). Дипломи за поощрение и участие в галаконцерта получиха още финалистите Гиргина Гиргинова, Силвия Ангелова (България), Йована Чурович (Сърбия) и Томас Хамфрис (Великобритания).
Галаконцертът на лауреатите на 30 октомври 2013 г. бе в съпровод на оркестъра на Държавна опера Стара Загора под диригентството на Григор Паликаров и в него участие взеха 13 финалисти. Силвия Ангелова се представи с ария от операта „Севилския бръснар” на Росини, Томас Хамфрис с ария от „Дама пика” на Чайковски, Гиргина Гиргинова с ария от „Иван Сусанин” на Глинка, Йована Чурович с ария от „Сицилианска вечерня” от Верди, Димитър Арнаудов с ария от „Бал с маски” на Верди, Костадин Мечков с ария от „Дон Жуан” на Моцарт, Мария Жекова и Мая Миятович с арии от „Трубадур” на Верди, Александър Носиков с ария от „Фауст” на Гуно, Делян Славов с ария от „Атила” на Верди, Доротея Доротеева с „Албена” на Парашкев Хаджиев, Вера Гиргинова с ария от „Травиата” на Верди и Беса Лугичи с ария от „Ернани” на Верди.
Журито на конкурса: Христина Ангелакова, Бруна Балиони, Дарина Такова и Калуди Калудов
Общо  41 млади оперни певци от 11 държави взеха участие в конкурса. Сред тях бяха и 12 чужденци от Великобритания, Косово, Сърбия, Македония, Тунис, Испания, Словения, Украйна, Казахстан и Черна гора, а останалите 29 човека бяха дошли от 13 града на България. 
Конкурсът се проведе в голямата зала на Театър Дом-паметника в Панагюрище на два тура, като до втория достигнаха 22-ма от участниците. В първия тур изпълнителите се представиха с  по една ария с кабалета или голяма ария от централна партия и задължително - ария от опера на Моцарт. Във втория по повод 200 години от рождението на Джузепе Верди участниците изпълниха по една негова ария и по една ария по избор, различна от изпълнените на първи тур.
Цялостната оценка от хората, които следяха конкурса в Панагюрище е, че събитието е един "запомнящ се Първи международен конкурс за млади оперни певци". Това е "Исторически момент за оперната история... Златна страница”, заяви и председателят на журито Христина Ангелакова.
"Чат-пат културни новини" по информации на elenanikolai.com - официалната страница на фестивала. Снимки Николай Радулов и Мария Перфанова за в. "Време" - Панагюрище

Няма коментари:

Публикуване на коментар