"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Параскева Джукелова отново на родна сцена в пиеса, преведена от нея

10 декември 2013 г. - 19:00 ч. - Театър Дом-паметник, камерна зала
Народен театър „Иван Вазов” представя постановката „Пет жени в еднакви рокли” от Алън Бол в превод на Параскева Джукелова. Режисьор е Боил Банов, а участват София Бобчева, Симона Халачева, Параскева Джукелова, Ева Тепавичарова, Койна Русева и Иван Юруков, който замени преждевременно починалия Чочо Попйорданов. Спектакълът е дар от Ротари клуб и приятели по повод 15 години организирано ротарианско движение в Панагюрище.
__________________________________
Действието се развива по време на сватба в стаята на шаферките. Момичетата, които не са се срещали от години, набързо превръщат събитието в "тинейджърски” купон, където нищо в интимен план не остава скрито.
Това е пиеса, която директно ни запраща в клиширания бонбонено-балонен, повърхностен женски свят. Всяка от жените носи някаква типологическа характеристика: напушената, непорочната, опитната, лесбийката, нуждаещата се от повече любов. Събрала ги е сватбата на тяхната приятелка и сестра Трейси. И лицемерието. Нито една от тях не обича булката. Вероятно защото всички, с едно изключение, са имали някаква лична история с младоженеца Томи Валънтайн, определен като очарователен, но неприятен хищник. Очевидно повечето влизат в ролята на шаферка по задължение. Дразни ги всичко, включително униформата на розови облачета, а спалнята на по-малката сестра Мерелит (доста приповдигнатата Симона Халачева) се превръща в пристан, при това не само за корекция на женската суетност. Тук е много по-интересно, отколкото в салона при гостите. Обменят се всички клюки – колко хиляди струва сватбената рокля на булката, кой я е купил, как върви напушването, защо мъжете са толкова глупави и всяка с по колко от присъстващите на тържеството е спала, признания за аборти, валят предизвикани самопризнания. От прозореца като от ложа се обсъжда ставащото долу – кой с кого и как. Към неглижираната компания по-встрани стои само “тромавата” хомосексуална Майнди (Койна Русева, убедително изградила ролята си), интелектуалният тип – с английска филология, чийто образ очевидно трябва да внуши идеите на автора гей. Накрая за разкош се появява един мъж, който успява да забърше “кралицата на лошата репутация”, циничната, заради прекалено богатия є опит с мъже, Триша: Параскева Джукелова.
Алън Бол е написал "Пет жени в еднакви рокли" около 1990, почти едно десетилетие преди да спечели "Оскар" и "Златен глобус" за сценария на "Американски прелести" и "Еми" за сериала "Два метра под земята ООД", продукция на HBO. И си личи. 
"Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар