"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

"Знаменити, забравени, забранени" - новата книга на Катя Зографова


С нова книга влиза Катя Зографова в месеца на българистиката - месец март 2015 г. Изявеният литературен историк, писател, публицист и директор на Националния ни литературен музей издава сборникът "Знаменити, забравени, забранени", които излиза от печат тези дни с щемпела на издателство "Изток-Запад".
"Пращам първо на вас вестта за скорошната си книжовна радост - пише Катя Зографова до свои близки приятели и съграждани от Панагюрище, включително и до "Чат-пат". - След повече от 30-годишно присъствие на литературноисторическото поприще и над 20 в литературния музей, накрая събрах свое "Избрано" и кандидатствах в конкурса "Помощ за книгата", който и този път спечелих (за трета поредна година)... И ето, книжището ми от над 500 страници излиза идния четвъртък. Издателят реши да доплати и направи книгата подобаващ, солиден том - с твърди корици, със снимкова кола от 24 страници - около 80 снимки, някои от които се публикуват за пръв път... Сега умувам как да й направим подобаващо представяне - вероятно в Музея за история на София, в рамките на месеца... Ще се радвам и вие да участвате (на първа линия) в моя книжовен празник!"

Наградените с монета "Писменост" Катя Зографова и Мариус Куркински
Катя със съпруга си Константин Зографов - нейна голяма опора и подкрепа
Междувременно да ви съобщим, че Катя Зографова стана един от тазгодишните носители на златната монета "Писменост" 
и е сред номинираните да бъдат Почетни членове на "Съвета на европейската научна и културна общност" заради приноса си към развитието на българската наука, култура и иновативна икономика.
"Използвам случая, за да ви пратя и кадро от награждаването едновременно с големия Мариус Куркински - щракнахме се за спомен като стари приятели..." - пише ни още Катя.
Церемонията бе на 29 януари в столичната галерия "Сезони". Монетата е изработена в Монетния двор на България, с двустранно златно покритие, на лицевата страна е изобразена отворената книга, като символ на прогреса, а на обратната страна са подредени красивите букви на Глаголицата. Сред отличените са още Чл.-кор. Стефан Хаджитодоров от Българската академия на науките, Болница „Царица Йоанна - ИСУЛ”, "Медимаг-МС" ООД – Компания за медицинско оборудване, и “Iies” Ltd – Електротехнологична компания.
Националната  културна инициатива “Писменост” започва по повод 1150-годишнината от началото на Великоморавската мисия на Кирил и Методий през 863 г, на 530 -годишнината  от първата отпечатана книга на глаголица през 1483 г. във Венеция и на 1120-годишнината от свикването на Преславския събор през 893 г., който взема решение българският език да замени гръцкия в богослужението и така става официален език на българската държава.

"Честит 3 март! - пожелава ни още Катя Зографова. - Не зная къде ще бъдете на националния ни празник, но знамето на свободата винаги ще ни свързва, защото сме панагюрци!"

"Чат-пат културни новини", снимки - Личен архив на Катя Зографова

Няма коментари:

Публикуване на коментар