"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Културен афиш / Предстоящо в Панагюрище

Сезон: пролет 2018
3 май 
17.30 ч. в музея – Представяне на сборника „Панагюрски летописи”, т. 8. – част от програмата за отбелязването на 75-годишнината на Исторически музей - Панагюрище.
Към сайта на музея - следвайте този линк.


5 май
ПРАЗНИК НА ШАРЕНАТА СОЛ и ПРЕЗНИК НА СЕЛО БЪТА
10:30 часа - в центъра на село Бъта, Панагюрско, пред Читалището.
С нов месец и нова дата се провежда вече традиционният "Празник на шарената сол", организиран от читалище "Н. Й. Вапцаров". Вместо в началото на август, както бяхме свикнали досега, през 2018 г. празникът ще е на 5 май в центъра на селото, а началото му - 10:30 ч. местно време.
Шарената сол присъства ежедневно на българската трапеза и ни е нужна като хляба и водата, казват организаторите на събитието в Бъта. Тази подправка е събрала вкуса на солта – жизнено необходима за живота, както и аромата на неповторимите български билки. Шарената сол е една от визитките на България по целия свят, разнасят я многобройните българи, живеещи далеч от Родината. А празникът в Бъта е начин да разнообразим и обогатим културния живот на хората от общността, общината и региона.
16:30 часа - Празник на село Бъта - ще има народно веселие. На следващия ден е Гергьовден - храмов празник на местната църква. 
 


5 май 
10:30 часа – Народно читалище „Искра-1872“, село Попинци - III Национален фолклорен фестивал „Пъстър, цветен Гергьовден“.

8 май
13:30 часа – Театър Дом-паметник, камерна зала - Среща с представители на Сдружение „Българска история“, организирана от Общински ученически парламент към ЦПЛР-Панагюрище.

9 май 
17:00 часа – пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“ - Ден на Европа. 

14 май


14-18 май 
СЕДМИЦА НА БИБЛИОТЕКАТА „ЧЕТЯЩО ПАНАГЮРИЩЕ“ 
В ОБЩИНСКА БИБЛИОТЕКА „СТОЯН ДРИНОВ“
14 май 
17:30 часа - Представяне творчеството на журналиста и писател Иво Тодоров.
15 май
17:30 часа – Откриване на съвместна изложба с творби живопис – колажи на Асен Дипчев и Пепа Машева. 
16 май
Ден на отворените врати в библиотеката и безплатна годишна регистрация.
17 май
15:00 часа - Четене на любими приказки и разкази от родители и деца в библиотеката.
18 май
17:30 часа – Представяне творчеството на писателя и телевизионен сценарист Момчил Николов.

17 май
15:00 часа – Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище - Награждаване на победителите в конкурса за постери, мултимедийна презентация, рисунки и видеоклипове на тема „Здравословното хранене - начин на живот“, организиран от ЦПЛР-Панагюрище и МКБППМН.

18 май
17.00 ч. в музея – Отчитане на резултатите от ученическия конкурс на тема: „Моят род” – част от програмата за отбелязването на 75-годишнината на Исторически музей - Панагюрище, организиран от ЦПЛР - Панагюрище и музея.

19 май 
НОЩ НА МУЗЕИТЕ `2018
17.00 ч. в музея - Откриване на изложба „75 години Исторически музей – Панагюрище” и Среща на поколенията – част от програмата за отбелязването на 75-годишнината на Исторически музей - Панагюрище. След това - до 24:00 часа - Нощ на музеите `2018.

19 май 
10:30 часа - в Народно читалище „Христо Ботев - 1927”, село Левски - Регионален певчески фолклорен фестивал „Ха, надпей ме”.
15:00 часа – на площада в село Левски - Празник на селото.

23 май
18:00 часа – Театър Дом - паметник, голяма зала - Празничен концерт „Сказание за словото“ по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Връчване на наградите „Учител на годината”, „Творец на годината” и значката „Златен ритон”.

24 май
ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ
10:00 часа – площад „20-ти април” - Празнично шествие на детските градини, училищата и културните институции.

25, 26 и 27 май
СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ПО ФОЙЕРВЕРКИ ЗА КУПАТА НА ГРАД ПАНАГЮРИЩЕ - БЪЛГАРИЯ’ 2018
20:00 часа - площад „20–ти април”
КОНЦЕРТНА ПРОГРАМА, С УЧАСТИЕТО НА ДОННА, ГРУПА „COFEIN”, НОВАТА БАНДА СТЕНЛИ LIVE /25.05/,
РОК ГРУПА „SLIPPERS“, МИХАЕЛА ФИЛЕВА, РОК ГРУПА „АХАТ“ /26.05/,
ДЕЙВИД БЕЛИШКИ, ХРИСТИЯНА ЛОИЗУ, DEEP ZONE PROJECT, група „VOICE & FINGERS” /27.05/
21:45 часа - площад „20–ти април”
ПОДГРЯВАЩА ЗАРЯ НА „ОГНЕНА ХРИЗАНТЕМА” ЕООД /25-27.05/
21:50 часа - площад „20–ти април”
ФОЙЕРВЕРК ШОУ НА ОТБОРИТЕ ОТ КАЗАХСТАН /25.05/, НОРВЕГИЯ /26.05/, УКРАЙНА /27.05/

27 май
11:00 часа – площада на село Поибрене - Празник на селото с народно веселие.

28 май
19:00 часа – Народно читалище „Виделина-1865“ - Представяне на поетичната комедия без думи „Не на мястото си“. Автор и актьор: Герасим Дишлиев. Режисьор: Едуар Дьодьосю Льо Мутие.

30 май
19:00 часа – Театър Дом-паметник, голяма зала - Театрална формация „Мелпомена“ гостува с комедията „Големанов“ от Ст. Л. Костов. Режисьор: Георги Стоилов. Участват: Любомир Нейков, Елена Петрова , Стефан Рядков, Силвия Лулчева, Красимир Ранков, Мария Статулова.

31 май
17:30 часа – Общинска библиотека „Стоян Дринов“ - Награждаване на отличените автори и творби от НАЦИОНАЛНИЯ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС ЗА НЕПУБЛИКУВАНА ПОЕЗИЯ ЗА ДЕЦА „СТОЯН ДРИНОВ”.

31 май
17:30 часа – Народно читалище „Виделина-1865“, град Панагюрище - 30 ГОДИНИ ДЕТСКА ГРАДИНА „БРЕЗИЧКА“, детски празник.

1 юни
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО

2 юни
ДЕН НА ХРИСТО БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

5 юни
17.30 ч. в музея – Откриване на изложба: „Сребърно съкровище от Панагюрище”, гостува НАИМ – БАН – част от програмата за отбелязването на 75-годишнината на Исторически музей - Панагюрище.
Повече за сребърното съкровище от Мрамор могила четете тук.

8 юни
В музея - Тържество, посветено на 75-годишния юбилей на Исторически музей – Панагюрище. 
_______________________________________

ДА ПОПУЛЯРИЗИРАМЕ ПАНАГЮРИЩЕ ВЪВ ФЕЙСБУК!ОТИДЕТЕ НА СТРАНИЦАТА "ОБИЧАМ ПАНАГЮРИЩЕ. ВИЖ ГО И ТИ" - LOVE.PANAGYURISTE - ВЪВ ФЕЙСБУК И СПОДЕЛЯЙТЕ ПЛАКАТИТЕ НА ГРАДА СРЕД СВОИТЕ ПРИЯТЕЛИ И В СВОИТЕ ГРУПИ. ДА ПОКАНИМ "ЧИТАВИТЕ" ХОРА НА ГОСТИ.
This page is to promote the town Panagiurishte in Bulgaria, Europe. It is a town with a rich and ancient history, unique culture and hospitable people. See it and love it.
_______________________________________
 

КАКВО Е "ЧАТ-ПАТ":

"Чат-пат" е хрумване на Литературния клуб "Виделина" в Панагюрище през 2000 г. Автор на името е Красимира Василева - М`Бай, автор на главата е художникът Александър Станчев. Първият му брой излиза на 27 октомври с.г. Редактори са Стоян Радулов (отговорен редактор), Димитър Дънеков и Томи Наплатанов, коректор е Румяна Йонкова, предпечатът се прави от Катя Улучева. От 2000 до 2005 г. излизат общо 10 броя на вестника. От февруари 2012 г. "Чат-пат" се сдобива с настоящия електронен вариант, основан от Стоян Радулов. Месеци след това се появяват броеве от 11 до 14 на вестника с редактор Димитър Дънеков и предпечат от Николай Радулов. Изданието е рожба на мераците да отворим най-накрая дума и за нещо по-различно от бистренето на политиката, ценовия бандитизъм или недодяланите реформи. Да отворим място за хубавото българско слово, за изкуството и за хумора въобще. Та поне малко да ни поолекне на душите и да се поусмихнем... Пък и редно е борбено Панагюрище да дава и в днешното време тон, както го е правело през епохата на Възраждането. Време е за "Чат-пат"

РЕДАКЦИОННА КОЛЕГИЯ:
"Аз разумявам всеобщите национални нравствени интереси, от които по-главните са: езикът, вярата, народното образование, литературата и общественото мнение. Догде някоя народност държи в пренебрежение тези нравствени сили, не ги почита, не им дава възможност да се развиват и укрепяват, то тогава, колкото духовита и даровита да е тя... не може да се рече, че нейната бъдъщност е осигурена."Марин Дринов, в. "Народност", Букурещ, 1868 г. 
_______________________________________
Стоян Радулов, основател и редактор на сайтовете "Чат-пат" и "Чат-пат културни новини", автор и фотограф, администратор на групата "Чат-пат" във Фейсбук
Мария Бегова, главен наблюдаващ на сайтовете "Чат-пат" и "Чат-пат културни новини" и автор, фотограф по съвместителство
Тотка Лунгарска, председател на Литературен клуб "Виделина" и автор
Дида Гемиджиева, доайен на Клуба и автор
Александър Пенчев, Дарина Дечева, Дима Дюлгярова, Димитър Дънеков, Величка Момнева, Веселина Велчева, Иван Радулов, Иван Станчев, Катерина Куч, Катя Зографова, Катя Маринова, Кръстьо Раленков, Лидия Стоицева, Мадлена Георгиева, Мария Петкова, Михаил Гунчев, Михаил Караиванов, Нина Радулова, Павлинка Георгиева, Рада Панчовска, Румен Спасов, Светла Гунчева, Спаска Костуркова, Томи Наплатанов, Тони Зарев, Тотка Лунгарска, Цвета Делчева и др., автори в сайта
Александър Станчев, художник, автор на главата
Лозена Муховска - Киш, Лушка Кочева, Манол Панчовски, Николай Радулов, Нистор Хаинов, Пепа Машева, Стайо Гарноев и др., художници
Райка Йорданова, фотограф-хроникьор
Освен творенията на всички автори в сайта, описани по-горе, сайтът помества и оригинални авторски материали на в. "Чат-пат", използва още публикации на в. "Време 2001", сп. "Знаци", в. "24 часа", БНР, radulov.blog.bg, както и публикации на авторите в групата на "Чат-пат" във Facebook, и откъси от книги и/или други печатни и електронни източници на цитирани и/или представени автори в сайта... 
_______________________________________
Пишете ни на имейл: chat.pat.office@gmail.com. (Ръкописи не се рецензират и не се връщат.
_______________________________________
(с) "Чат-пат". Носители на авторските права върху текстовете и изображенията в "Чат-пат" са техните създатели по смисъла на Закона за авторското право и сродните му права. Техните имена са указани изрично с текст, поместен в или до конкретните произведения. Където това не е направено, носител на авторското право по предположение за авторство до доказване на противното е главният, отговорен или дежурен редактор на сайта и/или администратор към момента на публикуването им.
Авторското право върху базата данни и споменатите произведения е възникнало за авторите им още със създаването на произведенията и те имат неимуществени и имуществени права върху тях, защитими от закона. Произведенията са станали част от "Чат-пат" с изричното съгласие на техните автори. Ако са допуснати организационни или технически грешки и това условие не е изпълнено, молим да ни сигнализирате, за да бъдат отстранени в интерес на защита на авторите и в подкрепа и защита на "Чат-пат".
Препечатването, копирането и/или публичното възпроизвеждане на произведения от "Чат-пат" под каквато и да е форма става само с писмено разрешение от редакционната колегия и/или от авторите в сайта.
_______________________________________

ЗА ДОМАШНАТА ФОНОТЕКА:

Няма коментари:

Публикуване на коментар