"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Представиха книгите и авторите, финансирани от общината през годините

В Малката зала на Театъра Дом-паметник в Панагюрище на 30 януари 2014 г. бяха представени произведенията на панагюрските творци, спонсорирани по проекта "Панагюрище - духовност и творчество в едно", който се осъществява от община Панагюрище от няколко години насам. Идеята за този проект е на общинският съветник Томи Наплатанов, а общинското ръководство я подкрепя и се нагърбва да я осъществи.
По този проект се финансира издаването на книги, рекламни материали, осъществяват се сценарии, откупуват се картини. Трябва да признаем, че малко градове от ранга на Панагюрище се радват на такава възможност. Приятното тържество бе открито от Магдалена Македонска, главен експерт "Култура" в ОбА - Панагюрище, а авторите бяха представени от Стефан Рапонджиев, директор на Градската библиотека "Стоян Дринов".
За наше щастие болшинството от подкрепените автори са славни чатпатци. Тук се изкушавам да спомена имената им и го правя с удоволствие. Виолета Архангелова, Дарина Дечева, Тотка Лунгарска, Дида Гемиджиева, Димитър Дънеков, Кръстьо Раленков, Румен Спасов, Нено Стойковски, Пенко Керемидчиев, а също и приятелите ни Евелина Кованджийска, Владимир Натов, и от с. Оборище - Магдалена Годжевъргова, Н. Поибренски, Стоян Панчовски и др.
От 22-мата автори не всички бяха в залата, но тези, които бяха, имаха възможност да благодарят лично на общината за подкрепата, да кажат по нещичко за себе си и да ни прочетат свои творби. Между гостите в залата други чатпатци ръкопляскаха най-възторжено.
Съвсем справедливо при авторите беше поканен и Николай Радулов, дал своя принос за художественото оформление на някои от книгите на нашите поети. Дарина, Дида и Магдалена подариха свои книги на хора от публиката. После, естествено, разговорите за поезия продължиха на чаша вино.
Всички изразяваме надежда, че този проект ще продължи.
Текст Мария Бегова

А ето и проектите, одобрени от експертната комисия за субсидиране от общината през 2014-та г.:
1. Дидка Гемеджиева – книгата „Здравей хлапе” – сума 500 лв. с ДДС;
2. Гергина Деянова (кандидатства Народно читалище „Н.Й.Вапцаров – 2917 – с. Бъта) – сборникът „Учителят и читалището” – 800 лв. с ДДС;
3. Мария Бегова – книгата „Думи насъщни” – 600 лв. с ДДС;
4. Атанас Сугарев – сборникът „Из близкото далечно минало на Панагюрище” - краеведски материали за историята и фоклора на панагюрския край – 2 700 лв. с ДДС;
5. Иван Белопитов (кандидатства Исторически музей - Панагюрище) – книгата „Приноси към историята на град Панагюрище и българското възраждане” – 1 536 лв. с ДДС;
6. Димитър Пенчев, за авторските мисли и философски разсъждения „Уловени по пътя” – 400 лв. с ДДС;
7. Делчо Стефанов, книгата „Има думата Макгахан” (драма) - 400 лв. с ДДС;
8. Владимир Натов, сборник „Туристически забележителности в Панагюрското Средногорие” – 1 564 лв. с ДДС;
9. Организатор Народно читалище „Кирил и Методий – 1912” - с.Оборище, за изработване на рекламни дипляни за праника „Имаш крава –пиеш мляко” – 300 лв.;
10. Организатор Народно читалище „Васил Левски 1925” - с.Елшица, за изработване на рекламни дипляни за юбилеен концерт по повод 60 години фоклорен ансамбъл „Звездица ясногрейница” под наслов „Фолклорът – Вселена без начало и край” – 300 лв.
В проектите за финансиране са предложени и три картини. Едната е на Пепа Машева - „Пейзаж” на стойност 200 лв. и две икони на художника Христо Николов на обща стойност от 700 лв. Едната икона е „Св.Богородица с младенеца Одигитрия”, а другата „Христос Вседържател (Пантократор)”.
"Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар