"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Нов панагюрски вестник ще цепи новините на три

В. „Още Плам” продължава местната полиграфска традиция / Дарина Дечева става автор на изданието, ще води две рубрики
Със скандал и малко общински колизии в Панагюрище на 19 декември 2013 г. се появи новият градски седмичник „Още Плам”, а на 8 януари 2014 г. ще се появи вторият му брой и се очаква регулярният му печат. Скандалът дойде от там, че изданието ще се списва от основния екип – редакторът Павлина Вайсилова и репортерът Марина Тричкова, които доскоро стоеше зад столетния общински официоз „Оборище”. От лятото двете журналистки направиха своя онлайн медия, а Павлина Вайсилова подаде заявлението си за напускане с тримесечно предизвестие. Седмица преди пилотния брой тя даде заявка, че изданието ще носи името „Оборище Плам”, което накара съветниците от местния парламент да излязат с нарочна декларация и да я призоват да не дублира имената на вестниците. В крайна сметка новоизпечената собственичка на медии се съобрази с това, както и с икономическата конюнктура в общината, а в. „Още Плам” стана факт.
Така на медийния новинарски пазар в Панагюрище вече се конкурират три седмични вестника и три интернет сайта. А панагюрската вестникарска традиция набъбва с поредно хартиено издание. Да ви припомня, че панагюрецът Павел Бобеков започва през 1877 г. в Букурещ издаването на първия български ежедневник "Секидневний новинар"; че през януари 1891 г. в Панагюрище излиза първото наше специализирано, периодично филателно издание "Тимброфил" с редактор Анастас Хаджикирилов; а през октомври 1903 г. Стоян Власаков създава опозиционния градски вестник „Оборище”. Тъкмо този вестник, тръгнал именно като опозиционен, станал след 1957 г. и официозен, и дълголетен толкова, че само „Държавен” и „Църковен” вестници днес са по-стари от него, бе изоставен от Павлина Вайсилова и Марина Тричкова в името на независимостта им. „Стремежът ни ще е да поставяме акцент върху хората, свързани с Панагюрска община и допринесли за нейния просперитет – стопански, културен, духовен, обществено-политически. Аз и Марина Тричкова имаме куража да издаваме такъв вестник”, заявиха най-официално те.
От първия брой на "Още Плам" пролича, че в него ще се труди и познатата от електронните „Хули”, „Откровения” и „Чат-пат”, и обичана заради няколкото си поетични книги поетеса и психолог Дарина Дечева. Впрочем, да й е честито попрището! Пожелавам остра мисъл и интересно перо черно на бяло. Чакам с нетърпение текстове и коментари от нея за четене... Че както гледам, въпреки многотията, голяма скука е настанала из панагюрския медиен фронт и окопите му.
А отговорът й не закъсня:
„Да си дойдем на думата за тралалежите. Да, за тра-ла-лежите. И за размишльотините им от първо лице.
Аз съм тралалеж. И ми е приятно!
Съм и Ще. Тралалеж – от първо лице. От ония – ориентираните осъзнати тралалежи. С белези – за заслуги. И преживявания – по право.
Същество, белязано с метаморфоза, е тралалежът. И е навсякъде, и е във всичко. И е не какъв, а такъв. В душата, в костите, под кожата. И аз така – щастливо и многооблачно еволюирал таралеж по (не)Воля в тралалеж по (при)Звание. Във формиране. Неформатиран и неформален...”

Така започва представянето на рубриката си „Размишльотини на тралалежа” Дарина Дечева, която обещава да поддържа два пъти в месеца. Освен нея във всеки брой ще има различни писания на различни панагюрци в рубриката "Репортер за един ден". Екипът обещава и сюжети с неочакван край...
Е, дано, дано!... И както се казва – Нова година, нов късмет!
Макар във вестникарското поприще късметът да е най-малката необходимост. Справка: превратната история на печатните издания в Панагюрище, за повечето от които тя се оказа учудващо кратка.
Текст Стоян Радулов

1 коментар:

  1. Вайсилова не е от Панагюрище, женена е тук, т.е. няма Родова памет /баба, дядо да й разкажат/, а в историческа книга за града пише /2006,7/ по разкази и на едни и същи хора, нищо, но непроверени неверности. Преглеждам Ostepan и няма да коментирам.

    ОтговорИзтриване