"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Искрьо Мачев. Учителят-революционер

Годишнина от рождението на големия панагюрец, възрожденец и делегат на Оборище

Искрьо Мачев, портрет от художника Марин Зографски, ГИМ - Панагюрище
Когато те изпуснат от официалния културен календар на общината, в днешно Панагюрище името и делото ти напрактика са захвърлени в историята, оставени са забравени. И макар да се гордеем, че точно тук, в Панагюрище, помним, то не едно и две са имената от нашето минало, дали толкова за града ни и народа ни, които незаслужено са потънали в праха на забравата.
Едно от тях е, оказва се, това на Искрьо Мачев.
А 170 години от рождението на този един сред първите ни учители, голям възрожденец и член на Привременното правителство по време на Априлското въстание се навършват на 22 февруари.
На тази дата през 1844 година се родил Искрьо Цветков Мачев - другар на Павел Бобеков не само по учителство, и още - представител в събранието на Оборище.
Макар и овчар, неговият баща, Цветко Мачев, бил доволно събуден човек. Особено обичал и уважавал той учените хора на своето време. Ето защо, щом чедото му Искрьо станал на седем години, Цветко го изпратил в панагюрското школо. Там Искрьо показал бележити природни дарби, които привлекли вниманието както на учителите, така и на гражданите. Бащата бил във възторг от успехите на сина си. Така и рано се простил с любимата на всякой баща мисъл да даде на сина си своя собствен занаят - овчарство - и решил да посвети Искрьо на учителство. Макар това звание в ония времена да не било съвсем завидно.
И наистина, щом Искрьо свършил курса на панагюрското училище - което според тогавашната програма притежавало само три класа - цанил се за учител в родното Панагюрище. На тази длъжност той престоял до 1 септември 1869 година.
През учебната 1869/1870 г.  Искрьо следвал в Пловдивската семинария. След свършването на учебната година пак се завърнал в Панагюрище, дето наново се заловил за учителството.
Малко известен факт е например, че той е един от хората, на който дължим наличието на гимназия в града. През 1899/1900 г. трикласното девическо училище и мъжкото се слели в едно, поради закриване на девическото училище. Още през учебната 1872/1873 г. обаче под ръководството на главния учител Найден поп Стоянов и неговия колега Искрьо Мачев е открит първия гимназиален клас. От тази година всъщност води началото си и панагюрската гимназия.
Тъкмо като учител завирили Искрьо Мачев Априлските събития от 1876-та г. в Панагюрище. Той станал един от двамата панагюрски представители на събранието на Оборище. И след това член на Привременното правителство заедно с Павел Бобеков — председател, Найден Дринов, Симеон Хаджикирилов, Филип Щърбанов, Петър Щърбанов, Захари Койчев, Тодор Влайков, Марин Шишков Юруков, Кръстьо Гешанов, Иван Джуджев, и най-възрастният сред тях – бай Петко Мачев. Точно този Военен съвет е главният орган на независимата революционна власт в IV-ти Панагюрски революционен окръг по време на Априлското въстание.
Привременното правителство е основано непосредствено след обявяването на въстанието на 20 април 1876 г. (стар стил) и действа до превземането на града от османския поробител. Съветът заседава в къщата на Хаджилукови, която започва да се нарича Правителствен дом. Фактът на съществуването на този орган от самото начало на въстанието говори за стремежа на революционерите към възстановяване на българската държава и държавническа традиция като цяло.
А Искрьо Мачев е сред първите въстаници, готов да жертва всичко в името на свободна България. Даже едната му дъщеря – Недялка, е родена някъде из Средна гора, тъй като майката била сред малкото спасили се след погрома на въстанието.
 
Текст Стоян Радулов

Няма коментари:

Публикуване на коментар