"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

"Навътре в камъка" за Иван Динков с премиера в Дома на киното


 

Премиерата на документалния филм "Навътре в камъка", посветен на поета Иван Динков, се състоя на 7 октомври в Дома на киното в София. Филмът по сценарий на проф. Зл. Коларов включва моменти от живота на поета, спомени и оценки за творчеството му, негови стихове и изказвания по различни теми и поводи.
Във филма участват Белла Цонева - съпруга на Иван Динков и други близки и роднини, литературни историци и критици, поетите Валентина Радинска и Борислав Геронтиев и др. Литературен консултант на филма е Никола Иванов, дългогодишен и ревностен изследовател на живота и творчеството на Иван Динков. Кадър след кадър авторите и участниците изграждат и уплътняват образа на невероятната и висока личност на Иван Динков, белязал българската литература от втората половина на ХХ век с талант, поетически прозрения и нравствен максимализъм.
Вълнуващият филмов разказ е изцяло частна инициатива, подкрепена финансово от различни институции и частни лица от Пазарджик, Панагюрище и Стрелча. Между тях са и Община Панагюрище и фирма "Оптикс", както и граждани, пожелали да останат анонимни.
Добра идея е филмът да има субтитри на английски език, което позволява лентата да бъде показана пред по-широка чуждоезична зрителска аудитория. Преди това да се случи, вярвам, че филмът ще бъде показан в Панагюрище. Не пропускайте!
Текст и снимки Мария Бегова

Няма коментари:

Публикуване на коментар