"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

"Ретро Панагюрище" събира стари снимки и картички във Фейсбук

В ресторант "Москва" в Панагюрище през 60-те г. на ХХ век. Сн. от Пепа Филина
Нова, оригинална и интересна страница, посветена на Панагюрище, има вече във Фейсбук. Тя е насочена към оживялото минало от старите пощенски картички, архивните документи и важните дати. Затова е кръстена и РЕТРО ПАНАГЮРИЩЕ от своя създател - журналистът, поет и режисьор Стоян Радулов.
"Страницата е посветена на визуалната история на града, съхранена в старите пощенски картички, архивните снимки и документи и разказана чрез тях - споделя той. - Отдавна събирам изображения на Панагюрище от различни епохи. Миналото на града ме вълнува. То е показателно и поучително. Освен това е безкрайно интересно. Така че - Поздравъ отъ Панагюрище! - както биха казали и написали едно време!"
В страницата РЕТРО ПАНАГЮРИЩЕ вече има няколко интересни инициативи. Едната от тях е назована "Панагюрище преди и сега" и проследява едни и същи места, заснети през различни периоди от време. Например войнишкият паметник в снимки от 1925 и от 2015 г., площадът, сградата на старата банката, читалището по време на електрификацията и днес, гимназията, Панагюрище от въздуха и пр... Албумът ще бъде допълван в бъдеще. Мотото му е забавното "Открийте 10-те разлики", макар в някои фотографии те да са драстично повече.
Друга пък е посветена на "Вашите снимки от старо Панагюрище". В нея панагюрци и читатели на страницата изпращат архивни снимки от града и от своите албуми.
"По този повод специално благодаря на Анна Лещарова, Стоян Маслев, Донка Костадинова, Павел Цветанков, Велина Костова, Мария Кършева, Пепа Филина и Генка Чардакова - задето бяха първите, които споделиха стари снимки от някогашно Панагюрище с мен и с всички в страницата - казва Стоян. - Това общуване е чудесно и ще се радвам да продължи дълго."
"Благодаря сърдечно на първите 300 от всички вас, които вече харесаха страницата РЕТРО ПАНАГЮРИЩЕ - написа наскоро Стоян Радулов в специален пост към своите читатели. - Надявам се тук да ви е интересно, уютно и родно. Радвам се, че моето усилие да ви правя съпричастни към миналото на любимото родно градче, пречупено през образи и сюжети от архивните снимки, ви допада. Усмихвам се като дете на първите ви коментари и чакам с нетърпение следващите.
Повярвайте ми, ще става все по-интересно, защото това е богатото, оживяло минало от старите пощенски картички, архивните документи и важните дати на Панагюрище, с неговите паметни места и лица. Или, както още казвам - Нашето Панагюрище, моите панагюрци. 
Бих искал да ви приканя да споделяте и вие архивни снимки от старите си албуми с останалите от всички нас и да ни поразказвате нещо за тях. Това е нашата обща памет на съграждани.
Посвещавам тази страница на визуалната история на Панагюрище и на панагюрци. Очаквайте още изненади. :)
Поздравъ отъ Панагюрище!"

"Чат-пат културни новини"
_____________________________

Открийте страницата РЕТРО ПАНАГЮРИЩЕ във Фейсбук! :)
Харесайте я и споделяйте снимки на места и хора от града някога! :)

Слайдшоу "Споменъ отъ Панагюрище" / Ретро Панагюрище
  
Рубриката "Преди и сега" в албум / Ретро Панагюрище

  

Рубриката "Вашите снимки" в албум / Ретро Панагюрище

Няма коментари:

Публикуване на коментар