"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Иде сладкодумният автор на "За петата ракия..." Георги Бърдаров


Георги Бърдаров - автор на един от най-обичаните съвременни български разкази - "За петата ракия, или колко е хубав животът" (2013), както и победител в първото риалити за писатели "Ръкописът" (БНТ, 2015), ще гостува в Панагюрище.
Той ще бъде тук по покана на Мария Бегова и инициативата "Литературен салон" на Читалище "Виделина" на 29 февруари от 18:00 ч. в Музикалната зала на читалището.
За съжаление, той ще е в Панагюрище без първия си роман „Аз още броя дните“, който в момента е под печат в издателство "Сиела" и се очаква да излезе до месец-два. Затова пък ще е тук със своето неподправено сладкодумие - нещо рядко сред писателите днес. "Аз съм научен работник. За мен разказването е хоби, обичам да търся истории" - споделя той в едно свое интервю за в. "24 часа" преди години. Пак там разкрива, че започва да пише разкази по идея на Иво Топалов, който събира съмишленици в един приятен бар в София веднъж на месец. Там под мотото “Майстори на думите” в рамките на 15 минути 5-6 души се опитват да разкажат някакви истории. Публиката им дава оценки. Бърдаров печелил тази надпревара за 3-и път и вече нямал право да участва. В рамките на няколко минути той успява да разкаже една тъжна история за сараевските Ромео и Жулиета, по която снима филм и Анджелина Джоли, както и една весела - за петте ракии. Да разплаче и да натъжи слушателите. "Може би затова и ми дадоха приза, а случайност качи разказа в мрежата."
Така стъпва в попрището на литературата, а "Ръкописът" го качва на друго ниво.
Прочее, в „Аз още броя дните“ е залегнала тъкмо онази тъжна история от времето на обсадата на босненската столица Сараево през 1992 г. На фона на войната пламва забранена любов между християнин и мюсюлманка... "Живеем в едно много размирно време. Противопоставянето на религиозна основа е ежедневие и е абсурдно. Затова написах тази книга. Накрая отидох на един мост, който е пряко свързан с моята история. Бях отишъл там да си напиша финала. Седнах на моста и се разплаках“, разкава Бърдаров пред зрителите на БНТ, след като спечели „Ръкописът“.
Всъщност, Георги Бърдаров е доцент и е заместник-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и ръководител на катедра "Социално-икономическа география". Води курсове по география на населението и селищата, геоурбанистика, етно-религиозни конфликти, регионален анализ на човешките ресурси, демография.
Изглежда разказването на истории му е съдба. Бил е сценарист например на телевизионните предавания „Стани богат“, „Столът“, „Това го знае всяко хлапе“, „Аз обичам България“.
Президент е на Университетския клуб по петанк (вид френска игра с топки, популярна още в Бенелюкс) от 2004 г., а от 2005 г. е част от Управителния съвет на Българската федерация по петанк. Член е на Комисията на националната олимпиада по география и на Комисията за провеждане на държавните зрелостни изпити по география и икономика.
"Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар