"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Кукерите превземат три села в Панагюрско на Сирни Заговезни, 13 март 2016


По стар обичай на 13 март 2016 година - Сирни Заговезни, три джумала ще гонят злите сили в селата Бъта, Попинци и Елшица на община Панагюрище, за да има богата реколта през следващата стопанска година.
В двора на училището в село Бъта от 10:30 часа ще се разиграят маскарадни и кукерски игри, с участието на самодейните състави при Народно читалище „Никола Й. Вапцаров – 1927“, село Бъта.
От 13:00 часа на площада на село Попинци ще се проведат „Пролетни игри около въртяшката“, с участието на самодейните състави при Народно читалище „Искра-1872“, село Попинци.
Кукерски игри и народно веселие с участието на самодейните състави при Народно читалище „Васил Левски – 1925“ ще има на площада в село Елшица от 13:00 часа.
Вечерта на площада в село Оборище ще бъде разигран обичаят „Рукла“ с участието на самодейните състави при Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий-1912“, село Оборище.
Седмица преди това, на 6 март 2016 година (Месни заговезни), традиционно в село Оборище бе разигран обичаят „Рогач“. Празникът бе организиран от Кметство село Оборище и Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1912“.

Справка за всички културни събития през месец март 2016 вижте тук.
  
По информация на ОбА - Панагюрище

Няма коментари:

Публикуване на коментар