"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Палят за шести път "Факелът на свободата" в Оборище на 9 април


Шести пореден Национален конкурс за рецитиране на революционна поезия "Факел на свободата" ще се проведе на 9 април 2016 г. в панагюрското село Оборище, съобщиха неговите организатори от Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий“.
Конкурсът е посветен на 140-та годишнина от Априлското въстание. Знаете, че старото село Мечка е преименувано на името на близката местност Оборище, където от 14 до 16 април (ст.ст.) 1876 г. е било свикано събрание на представители на всички комитети от ІV революционен окръг.  Целта на провеждането му е било да се обсъдят състоянието на извършеното до момента и да се решат някои важни въпроси за това, което предстои.
На паметта на оборищенци и на всички загинали в Априлската епопея са посветени и ежегодните рецитации на патриотичната, революционна поезия в салона на местното читалище. През изминалите пет издания не веднъж българската реч е вълнувала присъстващите в залата и е изтръгвала сълзи от очите на повечето. Още с първото си издание конкурсът "Факел на свободата" събра в Оборище над 200 участници от различни краища на България, на възраст от 6 до 80 години.
И тази година изпълненията ще бъдат оценявани от професионално жури, като под внимание ще се вземат подборът на репертоар, съобразен с темата; интонацията и художествеността на изпълнението; сценичната реализация – артистичносттта, хореографията, костюмите.
В конкурсната програма могат да участват индивидуални изпълнители и групи, разделени в две възрастови групи: до 15 години и над 15 години. Участниците могат да се представят с рецитали, драматизации, композиция или със стихотворения, като времетраенето трябва да бъде до 20 минути.
"Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар