"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Шедьоври от български художници в изложба от колекцията на Деянов

 

Изложба с шедьоври на едни от най-добрите български художници, част от колекцията на Иван Деянов (1903 – 1980), бе открита на 9 февруари 2017 г. в Историческия музей на града. Институцията е собственик на дарението на Деянов, получено още през 1982 г. и съдържащо над  2 140 инвентарни единици. Сега са показани, разбира се, малка част от тях.
Изложени са картини от Дечко Узунов, Илия Бешков, Стоян Венев, Светлин Русев, Илия Петров, Давид Перец, Димитър Киров, Георги Павлов - Павлето, Васил Иванов, Николай Русчуклиев и др. наши майстори на четката.
Това не е първата среща на колекцията на Деянов с публиката. Преди години Светлин Русев лично бе в Панагюрище, за да прегреда, включително да разпознае и датира част от произведенията в колекцията, след което курира изложба с избрани от него картини. Първата мащабна експозиция тогава бе посветена на 100-годишнината от рождението на известния колекционер. По негова воля цялата му колекция е дарена на Историческия музей в Панагюрище. Огромната сбирка съдържа не само картини, а и рисунки, пластики, ръкописи, щампи, музикални инструменти, керамика, дърворезба, икони, накити, монети, книги (в това число и старопечатни).
С част от дарението на Деянов през 1999 г. е подредена и експозиция в Хаджидимитровата къща - също в музейния ансамбъл в Панагюрище. Къщата е построена през 1895 година, изгаря до основи през 1982 година и е възстановена през 1986 година. Известна е още като "синята къща с лъва".

"Чат-пат културни новини", 
снимки от Исторически музей - Панагюрище

Няма коментари:

Публикуване на коментар