"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Истории от старите снимки: Брадви на сватби, смях и закачки в Бъта

Паметна снимка на самодейците след края на спектакъла "Един гледа сватба, други - брадва"
"Един гледа сватба, други - брадва". Така се е казвал самодейният спектакъл, разиграван през сезон 1977-1978 г. на читалищната сцена в село Бъта. Веселите одумки, раздумки и припевки са били подготвени от Петко Райков. А постановката - на Никола Деянов.

Припомнянето на най-добрите и паметни моменти на самодейците в Бъта е по повод 90 години от основаването на местното Народно читалище "Никола Вапцаров" в края на месец април 2017 г. През този месец ще бъдат отбелязани и 65 години от създаването на най-популярния му фолклорен състав - Народният ансамбъл "Иглика".

Идеята за публикуването на старите архивни снимки е на активната самодейка Мария Кършева. Почти всеки ден тя разказва по нещо интересно в профила на ансамбъла във фейсбук, и редовно публикува снимки. "Искаме да направим една виртуална ретроспекция, посветена на първите и на настоящи самодейци", споделя по този повод тя.
Затова и тук, в "Чат-пат културни новини" този път избрахме да ви покажем моменти  "Един гледа сватба, други - брадва".

Моменти от спектакъла "Един гледа сватба, други - брадва" на Бътовска сцена

Няма коментари:

Публикуване на коментар