"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

140-годишнина отбеляза с пищен концерт читалището в Попинци

140-та си годишнина с юбилеен концерт на 23 юни вечерта отбеляза Народно читалище "Искра-1872" в село Попинци. Самодейните му състави приковаха погледите на публиката от препълнената зала за повече от два часа. Концертът започна с танца "Средногорки", а след него се заредиха индивидуални и хорови изпълнения на женската и мъжката певчески групи под съпровода на Иван Чардаков (гайда) и Стефан Йонов (тъпан). Танцовите формации "Върбица" и "Тангра" смаяха публиката с изпълнения от почти всички етнографски области на България. С лекота, невероятно излъчване и усет за актьорска игра танцьорите представяха интересни хореографии. Зрителите от сърце се смяха на хумористичния етюд "Нашенки", представен от Фолклорен танцов състав "Тангра", както и на шегаджийската раздумка на баба  Пена (Янко Карабойчев) и баба Гена (Георги Карабойчев – бивш ръководител в продължение на 15 години на Детски и младежки танцов състав “Яна”). Гост-изпълнителка на юбилейния концерт на читалището беше възпитаничката на Обединена школа по изкуствата "Евгений Зумпалов" в Панагюрище Виктория Манева, от класа на Нона Немигенчева. Тя поздрави рождениците с песента "Майка ми". Поздрав към всички бивши и настоящи читалищни дейци, отправи и народната певица Донна Лулчева, чиито първи изяви са били на сцената на Читалище “Искра-1872”. Колоритни "Български ритми", изпълнени от всички танцьори на танцовите състави на попинското читалище сложиха край на пищния концерт.
Сред официалните гости на юбилея беше кметът на общината Никола Белишки. Той поздрави сърдечно председателя на читалището Маньо Оряшков, членовете на настоятелството и всички читалищни дейци за ентусиазма и любовта, с които творят и поддържат пламъка на родолюбието. Изтъквайки ролята на българското читалище като един от стълбовете на българската държава, който е държал будно народното съзнание, кметът пожела много успехи на самодейците в благородната мисия за съхраняване, развитие и популяризиране на българската културна идентичност. А за да запечатат най-добрите си моменти от изявите в страната и чужбина, читалищните дейци получиха като подарък видеокамера.
Така приключи и тържеството за юбилея на това духовно огнище, запазило българската самобитност през годините и съхранило попинските обичаи и традиции. "Многая лета" беше естествената поанта, макар че и самодейци, и публика не искаха да се разделят.

Кратка визитка на Народно читалище “Искра-1872” - село Попници

През 1872 г. Васил Левски идва в село Попинци, за да създаде революционен комитет под формата на читалище. В комитета влизат като членове: Поликарп Чуклев – учител, съратник на Левски, свещеник Лука Енчев, Никола Пашов Даскалов, Петър Тодоров Чардаков, братята Кръстьо и Иван Карабойчеви, Марко Загорски и Иван Сотиров. За председател на комитета и читалището е избран Никола  Даскалов.
Основано в далечната 1872 г., днес читалище “Искра” се развива като културно-просветна организация с богата дейност и преодолява всички изпитания на времето. Благодарение на куража, волята и всеотдайността на читалищното настоятелство и самодейците то продължава да играе важна роля в обществения живот на селото.
През 1968 г. е  заснет късометражния филм “Въртяжката” с участието на жителите на село Попинци. Филмът с попинските пролетни игри е представен на Фестивала на фолклорните филми в град Дъблин – Ирландия, и печели сребърен медал за България.
От 1977 г. в село Попинци се провежда Фолклорен фестивал на маскарадните и кукерски игри. Организатор на фестивала е читалище “Искра”, съвместно с Кметство Попинци и Община Панагюрище. Фестивалът има конкурсен характер  и се провежда през три години.
Трудно е да се изброят участията на самодейците в национални и международни фестивали. Много са медалите и специалните награди, званията и отличията. Гордост за жителите на село Попинци са женската и мъжката певчески групи и съставът за автентичен фолклор, които вече 47 години пресъздават и съхраняват попинските обичаи и традиции. Успешна е творческата дейност и на Фолклорен танцов състав “Тангра”. В него танцуват 50 деца, разпределени в четири възрастови групи. През месец юли 2011 г танцовият състав се завърна с награда от Международния фестивал „Разиграно хоро” в град Охрид, Република Македония. През месеците май и юни съставът беше отличен с първо място в XXII Национален фолклорен фестивал “Янко Петров” в град Гълъбово и със специална награда в Дванадесети детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа” в Хасковски минерални бани. И това е само една малка част от наградите, спечелени с много труд, усърдие,  търпение и любов към българския фолклор и традиции.
"Чат-пат културни новини" по информации на Община Панагюрище и НЧ "Искра-1872"

Няма коментари:

Публикуване на коментар