"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Театърът в Панагюрище възкръсва

Дочка Кацарева
Собствен прочит на класически драми ще видим този и идващите месеци на родните читалищни сцени
Нова театрална трупа под ръководството на Дочка Кацарева е създадена в Читалище "Виделина" в Панагюрище, съобщава с гордост 14 брой на в. "Чат-пат"! Участници в нея са преди всичко учители, но и други наши съграждани, питаещи любов към театралното изкуство. Пиесата-мюзикъл, която ще ни бъде поднесена като за начало, е по мотиви на „Милионерът” от Йордан Йовков. В активна подготовка е и детската музикална приказка „Умната тъкачка” по композиции на Жул Леви и текстове от Сабина Тянкова, съобщава още хартиеното ни издание. С малките любител-актьори се е заела Анета Калпакова.
Така че, самодейният театрален живот на Панагюрище възкръсва.
Сава Доброплодни
В потвърждение на това е и още една новина.  Самодейците от панагюрското село Елшица ще представят тази събота, 22 септември, драмата "Михаил Мишкоед" от Сава Доброплодни, както съобщава сайтът NoStop.bg. Това е една от първите български пиеси, играна на родна сцена и бележи възрожденския период на българския театър. В този смисъл в представянето й през ХХІ век отново на читалищна сцена има нещо символично - истинско завръщане към корените на българския театър. От читалището в Елшица са съобщили също, че само няколко дни след премиерата  самодейната трупа ще участва на 27 септември в Петия международен театрален фестивал в град Лом със същата постановка.
"Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар