"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Старинен кабриолет в дома на Елин Пелин в Байлово

В него са се возили писателят и Александър Стамболийски

По случай 135-годишнината от рождението на Елин Пелин Националният литературен музей получава дарение – ценен кабриолет, съобщи за „Чат-пат” директорът на музея, панагюрката Катя Зографова.
Това ще стане на 22 (събота) септември 2012 г. от 11 часа в Къща-музей "Елин Пелин", с. Байлово. Кабриолетът е изработен от известния врачански майстор Мито Орозов, собственик на първата фабрика за модерни превозни средства в България. С него са се возили съселяни на Елин Пелин, прототипи на негови герои, както и той самият. С този кабриолет в Байлово е идвал Александър Стамболийски, както и други видни гости на селото. Кабриолетът е бил наеман при всички сватби, използван е бил и като линейка до болниците в София.
Изящното возило е купено през 1923 г. от жител на с. Байлово - Стоян Иванов Стоев, чиито наследници сега го даряват на Националния литературен музей. До 1905 г. Мито Орозов разработва 25 модела превозни средства, които съперничат на европейските. Представените на Пловдивското изложение през 1892 г. бричка и кабриолет са купени за нуждите на княжеското семейство, а изложените в Лондон през 1907 г. коли са предизвикали огромен интерес и търсене. Основни клиенти на майстора в България са по-богати земеделски стопани, търговци на едро, заможни градски домакинства, а също градски и държавни служби. През месец септември 1923 г. в работилницата избухва пожар и голяма част от нея изгаря, а в пожара умира и самият собственик и майстор.
Експонатът се дарява по повод 135-годишнината от рождението на Елин Пелин и ще се съхранява в къщата музей на твореца в село Байлово, община Горна Малина. Дарението е с висока историческа, техническа, естетико-художествена и етнографска стойност. По повод на годишнината на писателя и получаването на дарението ще бъде обновена и експозицията в къщата музей в Байлово. Ще бъдат показани ловната пушка на писателя, непубликуван ръкопис на Змей Горянин "Моят приятел Елин Пелин", новопостъпили снимки, писма и документи.
Рядката вещ ще бъде приета официално от директора на Националния литературен музей Катя Зографова в Деня на независимостта - 22 септември т. г. от дарителите Мая и Стоян Ценкови.
"Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар