"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Дарина Дечева показа и в София, че "Има и други полети"

В прекрасна атмосфера сред приятели и колеги, и многото книги, и картини на столичната Галерия с книжарница "София прес" представи поетичната си книга "Имало и други полети" нашата скъпа Дарина Дечева. Събитието се случи на 13 март 2014 г.
"Дължа тази вечер сред вас единствено и само на мама", призна през сълзи талантливата поетеса, която още в началото благодари за съпричастието на всички присъстващи. За това отвори дума и редакторът на книгата - поетесата Камелия Кондова, която каза, че е хубаво, задето по този начин можем да споделяме едни с други живота си и красивите си вътрешни светове, другите си полети.
"Не съм открила аз поезията на Дарина Дечева, но съм щастлива, че влязох – първо като читател, а после и като редактор - в талантливия й свят. И не зная с какво успях да й бъда полезна, но със сигурност зная, че тя ми даде много от празника, който неизбежно причинява истинската поезия", категорична бе Камелия Кондова. Тя говори още за болката и истината, за силата и характера, за съпреживяното и споделеното, и най-вече - за обичта и надеждата, закодирани в поезията на Дечева.
Да внимаваме какво казва "архиепископът на българската поезия Камелия Кондова", призова от своя страна поетът и един от най-обичаните бардове днес Николай Милчев, защото в поезията на Дарина Дечева той виждал "новият жезъл на тази религия". Милчев предрече на словата Дечеви още неподозирани сила и вечност, като направи аналогия с древните мистични практики на българските шамани, които владеели хората от течението на река Вит, откъдето са родом и те, двамата с Дарина Дечева - тя с корени в Черни Вит, а той - в Гложене.
"Кажи на това момиче, Дарина Дечева, че нейните стихове харесвам повече от твоите". Тези думи на своя баща сподели пред всички от своя страна поетесата Левена Филчева.
Но не само думи за Дарина и нейната поезия прозвучаха в уютното пространство на галерията него вечер. Звучаха най-вече стиховете й - изпълнени от Камелия Кондова и от самата Дарина Дечева, която противно на очакванията си, се представи като блестящ, искрен рецитатор. "Никой не може да поднесе по-вярно от теб това, което сама си написала", подтикна я към изява Камелия Кондова. В прочита на поезията се включиха и част от приятелите. А какво по-хубаво от това за един автор и неговите споделени думи.
До Дарина в софийската й премиера бяха и представители на "Чат-пат", сред които Тотка Лунгарска, Райка Йорданова, Иван Станчев и др. 

Текст и снимки Стоян Радулов

Няма коментари:

Публикуване на коментар