"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Фоторепортаж: Млади и стари патриоти рецитираха в Оборище

Втори Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия „Оборище – Факел на Свободата” се проведе на 12 май в читалище ”Св. Св.Кирил и Методий - 1912” в село Оборище. С това мечани доказват, че продължават да разпалват родолюбиви чувства, да работят за националното ни самочувствие и самосъзнание, да популяризират българската поезия с патриотична насоченост и да откриват и дават изява на таланти в поетичното изкуство.
Участниците бяха над 220 във възможно най-широка възрастова категория - от ученици до 70-годишни патриоти - индивидуални и групи от читалища и училища, се представиха с рецитали, с драматизации или със стихотворения. Освен от Панагюрище и общината, имаше участници от Пазарджишко, от Варна, от Асеновград, от Габрово, от Полски Тръмбеш, от с. Обединение, от Пещера и др.
Усещаше се огромното вдъхновение и чувство за героите на най-българското време, за бунтовната пролет на Април 1876-та, за мъжеството и саможертвата, за свободата и любовта към род и родина, за историческата памет и пантеона на безсмъртието, за българските светини и за България. Участниците вложиха таланта и сърцето си в изпълненията, с които оживяха последните мигове на Апостола, Кочо, покъртителните възпоминания от Батак, огнените слова на Бенковски, клетвените думи на юнаци, съдбовните дни – епоха, гласа на войводи, княгини, на камбани и на кръв. Конкурсът в Оборище събра посланици на българщината и се превърна в събор на българските чувства.
Журито с председател Кирил Бояджиев и членове Петя Силянова, Дочка Кацарева, Магдалена Годжевъргова и Стоян Панчовски връчи четири първи места за различните категории - индивидуални и групи. Максим Манчев от Бъта бе най-добър сред рецитаторите до 15-годишна вързарст, Втори и трети останаха съответно Атанас Кушлев от Пещера и Райко Алов от Съединение. Сред по-големите първото място бе отредено на Димитър Дечев от Панагюрище, следван от Георги Аврамов от Велико Търново и Радостина Миткова от Варна. Сред групите при малките най-добри бяха  децата от ОУ "Свещ. Недельо Иванов" от село Поибрене (втора награда при малките) и участниците от НЧ "Христо Смирненски" в Габрово (първа награда при големите). С поощрителни награди си тръгнаха Петка Глухкина от село Боримечково, Йордан Кушлев от Асеновград и Парашкева Йрданова от село Баня.
"Чат-пат", снимки Райка Йорданова

1 коментар:

 1. СЛАВА НА НАРОДНИТЕ УБИИЦИ
  -
  Слава на парла-мента ни „велик“
  Както е велик, нашия войник – ВЕЛИК !
  Но кой, умря за тоз народ
  Не мога са си спомя и защо ?
  -
  Напред науката е слънце – пеем
  Учим се на бързо, а се смеем
  И забравихме светците на народа наш
  Що са защитили Българите от позора Ваш ... !
  -
  Позорно е, във родния парла-мент
  Да се намери поне едно народно дупе-ТЕ
  И, да каже пред народ: „ЗАПЛАТИТЕ СА НИ ВИСОКИ МНОГО“
  Ние сме избрани за слуги от тоз народ !
  -
  Дълбоко във душата си всичките презирам
  И кур-ви-туря председателката най-първото дупе
  Работата в парламента била „много отговорна“
  Народът ни да не се сравнява с Тях и Бога !
  -
  Слава и хайл-лелуя викайте „ура“
  Тези служат на юдейските свине да ни ядат
  И продават ни на ционистите от САЩ
  За тях от „Оборище“ е клатва – РЕВОЛВЕР И КАМА !
  -
  Стефан д-р Д Чолаков
  -
  http://stefan-tcholakov.com/index.php?year=2016&id=10188&p=poetbg&title=%D1%CB%C0%C2%C0+%CD%C0+%CD%C0%D0%CE%C4%CD%C8%D2%C5+%D3%C1%C8%C8%D6%C8
  -
  06.03.2016
  Швеция

  ОтговорИзтриване