"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Библиотека "Стоян Дринов" в Панагюрище чества 45 години от откриване на новата си сграда

Ще си има и нов сайт в интернет

45 години от откриване на новата сграда на Общинска библиотека „Стоян Дринов” е едно от най-важните културни събития в Панагюрище през месец януари 2015 година.
Официалното честване е насрочено за 30 януари от 17:30 ч. в сградата на библиотеката. 
Тогава ще се състои и официалното представяне на новия сайт на институцията. Идеята кнгохранилницата да стъпи в интернет е на главния библиотекар Стефан Рапонджиев, според когото „вече не можем да говорим за библиотеките само като хранилища на книги, а трябва да бъдат възприемани и като информационни центрове”.  „Направата на сайт ще бъде едно огромно предимство”, категоричен е още Рапонджиев и обосновава твърдението си. „Това би било огромно облекчение за потребителите, защото реално ние правим една виртуална библиотека, която те ще могат да посещават когато пожелаят.”В сайта ще намери място и електронният каталог на библиотеката, който е разработен и вече - готов за употреба. „Това е и едно от предимствата, с които мога да се похваля. Към него е включен и каталогът на читалищата в общината, така че и техните книги също ще бъдат в сайта.”
В новата електронна страница на библиотеката ще се покажат и снимки от старо Панагюрище - още един начин да се рекламира Панагюрище и да има по-голяма гласност на библиотечните дейности.
Посетителите ще могат да се запознаят и с огромното богатство от старопечатни книги, с които много малко институции могат да се похвалят - например лични ръкописи на Марин Дринов или учебникът, с който Райна Княгиня е преподавала на своите ученици, както и още много старопечатни книжа, поводи за национална гордост.

 Кратка история на градска библиотека "Стоян Дринов"


Ръководени от неугасимия стремеж към свобода - духовна и политическа панагюрци откриват библиотека 5 години преди да основат читалище. През 1851 година по идея на учителите Йордан Ненов и Атанасий Чолаков към мъжкото училище се урежда “богата книжница” (библиотека). В нея са събрани български, руски, гръцки, турски и черковнославянски книги и ръкописи. Години наред от библиотеката се ползват само учители и ученици. Идва време, когато отваря вратите си и за гражданите. Годината е 1860, а денят - 11 май - празникът на Кирил и Методий. С пламенна реч на учителя Никола Харитонов тържествено е обявен достъпът на гражданството до училищната библиотека. От този паметен ден училищната библиотека придобива качества на читалищна. Библиотеката, или така наречената книжница се обогатява постепенно с книги, списания и сбирки от всички български вестници, издавани в чужбина. По време на Априлското въстание от турските гранати е запалено Главното училище, в чийто пламъци изгаря и читалището с богатата си библиотека. Библиотеката обогатява значително книжния си фонд с голямо дарение, което основателят на читалището Петър Карапетров, в изпълнение волята на баща си прави, като предава на читалище “Виделина” цялата си бащина библиотека. Много са имената на спомоществователите, които остават в историята на панагюрската библиотека - Пантели Карапетров, Ради Маслев, Тодор Бояджиев, книговезеца Андон Оряшков, Делчо Дринов. На 31 януари 1970 г. е открита новата библиотека, разположена върху 320 кв.м. площ, на два етажа и с три нива фондохранилище. Допълнително е отпусната още една сграда с площ 130 кв. м. за обособяване на отдел Изкуство и фондохранилище. От 01 януари 1976 г. библиотеката започва своя самостоятелен път на развитие като Градска библиотека. От 1995 г. библиотеката носи името на талантливия детски писател-класик Стоян Дринов. Градска библиотека “Стоян Дринов” е втората по големина обществена библиотека в Пазарджишка област след Регионалната библиотека “Никола Фурнаджиев”.
 
Кой е Стоян Дринов - патронът на библиотеката


Стоян Дринов е един от първите писатели за деца на България. Роден е в Панагюрище през 1883 г. Учи в родния си град, а след това в Пазарджик и София. Бил е учител и библиотекар в Народната библиотека в София. Сътрудничи на списанията за деца "Веселушка", "Детска радост", "Другарче" и "Светулка", редактор е на сп. "Люлка". Пише предимно за деца. Автор е на следните книги: "Кукувица кука" (1919), "Весели случки" (1925), "Изворче" (1929), "Съчинения. Т. I", (1938), "Люлка" (1957), "Верни-неразделни" (1964), "Хорце" (1990) и др.
Още за Стоян Дринов четете тук (от Румен Спасов)

Дъждец
Тихо ръмкай,
не преставай,
равно поле
напоявай!
Напоявай
със водица,
нека бликне
вред тревица,
че от жега
изгорена
тя посърна
и повена.
Ръмкай, ръмкай,
не преставай,
равно поле
напоявай!

Поле
Щом кат сляза аз надоле
низ широко равно поле,
дъх поема от дълбоко,
па извикам нависоко:
Мило ми си, равно поле,
и нагоре, и надоле;
мили ми са цветицата -
звездни багри в небесата;
мирисът ти на тревата,
блясъкът ти от росата;
мили твойте ниви златни
и простори необятни;
и угари набраздени,
с пот селяшки напоени!
Мило ми си, равно поле
и нагоре, и надоле!

Стихове Стоян Дринов

"Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар