"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

С театър и фолклор младежи срещат "два дявола" на сцената на читалище "Виделина" в Панагюрище


Младежката театрална студия при Народно читалище "Виделина - 1865" в Панагюрище ще представи на 18 и на 19 май 2016 г. от 18:00 ч. в големия салон фолклорният спектакъл "Срещнали се два дявола".
И този път сценарият и режисурата са дело на Дочка Кацарева, по чиято инициатива работи студията. Декорите са на секретаря на читалището Ирина Пелтекова, а музикалното оформление е на широко известният в Панагюрище Андрея Манев.
В "Срещнали се два дявола" ще участват Пламена Ножделова, Стоил Узунов, Валентин Филин, Анна-Мария Никифорова, Борислав Славков, Цветка Ножделова, Запринка Методиева и Митко Добрев.
Естествено, постановката ще е посветена на предстоящия 24 май - Ден на славянската писменост и на българската култура.
Театърът от и за деца и юноши в Панагюрище вече има дълга традиция - още от 1962 г. Тогава отново на сцената на читалище „Виделина” е изнесена първата постановка на пиесата „Пепеляшка“ с ученици-артисти от ОУ „Проф. Марин Дринов”.  Драматизацията на приказката и музикалното оформление е на Дочка Кацарева. Декорите правят Тодор Чочев - учител по трудово обучение и дърводелецът на училището Илия Заеков. В ролите участват Катя Станчева, Стойо Натов, Кети Герджикова, Кръстинка Чуклева, Анка Бозаджиева, Минчо Ценов, Катя Кършелъкова, Луко Огорялков. Публиката приема много възторжено представленията - особено децата. И веднага се явяват нови желаещи за артисти.
„Детско-юношеският театър заразява младите хора с театър, с изкуство“ - споделя Дочка Кацарева пред Нина и Иван Радулови - съставители на енциклопедичната хроника за сценичния живот в панагюрско "Във вълшебната виделина на театъра". Самата тя е поставила над 50 пиеси с деца и юноши. „Детско-юношеският театър няма професионални цели - да създава артисти, а цели да формира творческо отношение към работата, каквато и да е тя, да дава отговори на явленията в живота, да обогатява духовно личността, да повишава културата й, да изгражда художници във всяко начинание, търсачи и създатели на красота, ценители на доброто, възвишеното и прекрасното в изкуството и живота“, допълва още Дочка Кацарева.
„Да вярваш в доброто и красивото, както си вярвал в детството си - това е най-трудното и най-хубавото в живота!“ - е посланието на Дочка Кацарева днес към младите таланти.
Така че заповядайте на 18 и 19 май 2016 г. в читалището, за да се възхитите и окуражите новите малки артисти на Панагюрище!
 
Стоян Радулов за "Чат-пат културни новини", снимка Читалище "Виделина - 1865"

Няма коментари:

Публикуване на коментар