"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Обещаващ млад автор представи втората си книга в Панагюрище

Светлозар Стоянов дава сериозна заявка да се превърне в едно от най-успешните открития за българската съвременна проза
 
Светлозар Стоянов пред панагюрската си публика

"Гравюра от белези" - така е озаглавен вторият сборник с разкази на Светлозар Стоянов (Изд. "Ентусиаст", 2014), с който той пристигна в Панагюрище, за да се срещне с местната си публика. А тя не е малка, като се има предвид, че Стоянов е автор и водещ на постоянна рубрика в новинарския сайт Nostop.bg.
Разказите в „Гравюра от белези“ разглеждат актуални теми от обществения дневен ред. Всяка история има своя оригинален сюжет, художествените образи са естествени, а езикът – жив и увлекателен. В сборника се преплитат автобиографичният очерк, прозата, пътеписът и публицистиката. Журналист по професия, авторът рисува в детайли един портрет на съвременността, поднесен с артистизъм, индивидуалност и - слава Богу - хумор. Заради тази книга Светлозар Стоянов е носител на Националната литературна награда „Николай Хайтов“ на Съюза на българските писатели. Сборникът потвърждава успеха на автора му - преди това младият писател е носител на националната награда „Южна пролет“ за 2010 г. за  дебютния си сборник с разкази "Втора класа". Така наградата на СБП "добавя още едно отличие към обещаващата му биография на писател и дава сериозна заявка Светлозар Стоянов да се превърне в едно от най-успешните открития за българската съвременна проза", както смятат в Съюза на писателите.

Светлозар Стоянов с репортера Спаска Костуркова
Група "Моdica" се грижи за акустичната атмосфера на вечерта
Част от многобройната публика в Панагюрище и присъстващите представители на медиите
Председателят на ОбС Станимир Велчев проявява специален интерес към творчеството на Стоянов
Наблюдателят на "Чат-пат" Мария Бегова получава автограф от автора на "Гравюра от белези"
Картините на Нистор Хаинов и снимките на Моника Димитрова - техните "гравюри от белези"
Интересът към книгата и автора в Панагюрище очевидно бе голям. Светлозар Стоянов представи част от разказите си, говори за части от биографията си, които са оставили важни  и знакови "гравюри от белези" не само върху живота му, но и върху творчеството му.
Присъстваха председателят на Общинския съвет в града Станимир Велчев, представители на Лайънс клуб и на Сдружението на предприемачите, на част от местните медии - ежеседмичен обект на перото на Стоянов, любители на литературата, на музиката и на изкуството, както и чат-патци, разбира се. В панагюрската си изява, която той нарече "почти революционно дело", Светлозар Стоянов бе подкрепен от художника Нистор Хаинов, от фотографа Моника Димитрова, от младата певица Габриела Шкодрева, както и от група "Мodica" - музикантите изпълниха акустични версии на вечни рок песни.
____________________
  
Светлозар Стоянов е роден през 1974 г. в Казанлък. Завършва Българска филология и етнология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Работи като репортер, редактор и автор в регионални и национални медии, като гимназиален учител по български и литература, художник-портретист по Черноморието, екскурзовод, барман. В момента Светлозар Стоянов живее и работи в София като редактор и автор в периодични издания и електронни медии. Носител е на повече от десет литературни награди и три пъти на наградата „Журналист на годината“ на Българската асоциация на регионалните медии. Освен двата авторски сборника с разкази до момента, други по-важни негови публикации има в сборника за съвременна българска есеистика "На/за какво служи интелектуалецът" (София, 2001), "Студентски национален сборник "Югоизточна Европа - нашето общо бъдеще" (София, 1999), Студентски национален сборник "Аз и новото хилядолетие" (София, 1998).

Текст Стоян Радулов за "Чат-пат",
снимките са предоставени от организаторите Nostop.bg, автор Мария Гугова

Няма коментари:

Публикуване на коментар