"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Иван Станчев ни пренася в Алтън Метафора с нова поетична антология

Нашият Иван Станчев успя да издаде третата си поетична книга в началото на април 2015 г. Тя е озаглавена "От икебана дървесата ги боли" - по едноименното стихотворение, включено в първата му стихосбирка "Дяволден" и набрало сила като текст на поп-песен, но и на оратория. Книгата е своеобразна лирическа антология, защото включва едни от най-добрите послания на Иван през годините - подбрани от самия него, но и от редактора Иглика Горанова. Има стихове от "Дяволден", но и никога непубликувани досега. "Така прецених - в тази книга да съживеят и стигнат до читателя стихотворения, които съм писал през ученическите си години, та чак до половинвековната ми възраст", обяснява Иван.
Отваряйки книгата ще се убедите, че чрез Иван и вие сякаш започвате да стъпвате по калдъръмите на този чуден град Алтън Метафора, в който Ивановият свят намира пълно отражение. По тротоара крачи "фриволната", "скандална" и "талантлива" Ефросина, докато в бара бохемстват Джорджо и купонджиите. Над Алтън Метафора "небето е до колене", в него мечтите звучат като симфония и художниците са на потеря. Изобщо - приказен град, с приказни герои, страстни и мрачни, светли и живи, в който клетвата между приятели е "Върви по ангелите!"... В Алтън Метафора ще се срещнете и с много от Ивановите приятели - "всеки луд с номера си", но обичани... Много обичани. Както е написал Александър Пенчев вместо предговор, "и слепите се спират" пред вратите на този Иванов град...
Откриващото стихотворение е това за икебаната, разбира се... Но изненадата и звучният завършек идват с "Бонсай или самотен дървесен приятел", който е "красота, оперирана до основи", "съдба с живот на осъден"...
Такъв ли е самият Иван? Но осъден на какво в крайна сметка?
Сигурен съм, че всеки от читателите сам ще намери своя отговор и ще си зададе куп въпроси, прочитайки тази антология. В края самият Иван Станчев е обобщил: "Цял съм кал и Иван. Пия роса и от тичинките. Отчет ще правя Горе! И сам! Не съм задължен на никого. Обичам ви всички!".

Стоян Радулов за "Чат-пат"


Лирическата антология "От икебана дървесата ги боли" на Иван Станчев е издадена от издателство "Меценат" и Фондация "Съкровищата на Панагирик",илюстрирана е с фотографиите на Борислав Николов, Поля Павлова, Румен Барсов, Камен Доков и Роси Хубенова. Коректор е поетесата Виктория Катранова. Отпечатана е от "Мултипринт", София.
Книгата ще бъде представена в ресторант "Рубаят" в София на 28 април 2015 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар