"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Панагюрската оратория "Април бунтовен и чутовен" звуча в София

Панагюрските самодейци на сцената на Руския културно-информационен център в София
На 23 април 2015 г. в Руския културно-информационен център пред панагюрци, живеещи в София, беше представена ораторията "Април бунтовен и чутовен" в изпълнение на смесен хор при читалище "Виделина-1865" - Панагюрище. Музика - Делчо Радивчев, стихове -Дочка Кацарева, диригент - маестро Анета Калпакова, на рояла - Цеца Радивчева.
Концертът откри Спаска Тасева - председател на читалището, а директорът на музея доц. Атанас Шопов сподели свои мисли за значението на делото на панагюрци и за мястото на Априлското въстание в историята на българската държава.
С приветствие към присъстващите се обърна и директорът на РКИЦ.
И хорът, и солистите и рецитаторите с гласовете си и с емоционалното изпълнение изпълниха залата с енергия. Не споменавам поименно, защото не знам имената на всички, но можете да ги видите на снимките и да напишете имената на всички участници - кой когото познава, нека го добави! Нека ги знаем и помним.
Самодейците заслужават нашето внимание, уважение и любов. Публиката слушаше, ръкопляскаше и припяваше заедно с изпълнителите любимите си песни. Особено приятно се открояваше в залата гласът на певеца с панагюрски корени Орлин Чолаков.
Беше вълнуващо да срещнеш съграждани, съученици, роднини и приятели, които отдавна не си виждал. Хората дълго не се разотиваха, стояха на площадката отвън, прегръщаха се, разговаряха, правеха снимки и се радваха на срещата.
Всички бяха единодушни, че традицията на тези априлски срещи трябва да се възобнови. Надявам се това да се случи още догодина...

Текст и снимки Мария Бегова

ДА ПОПУЛЯРИЗИРАМЕ ПАНАГЮРИЩЕ СРЕД ЧУЖДЕНЦИТЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ.ОТИДЕТЕ НА СТРАНИЦАТА "ОБИЧАМ ПАНАГЮРИЩЕ. ВИЖ ГО И ТИ" - LOVE.PANAGYURISTE - ВЪВ ФЕЙСБУК И СПОДЕЛЯЙТЕ ПЛАКАТИТЕ НА ГРАДА СРЕД СВОИТЕ ПРИЯТЕЛИ И В СВОИТЕ ГРУПИ. ДА ПОКАНИМ "ЧИТАВИТЕ" ХОРА НА ГОСТИ:

This page is to promote the town Panagiurishte in Bulgaria, Europe. It is a town with a rich and ancient history, unique culture and hospitable people. See it and love it.

Няма коментари:

Публикуване на коментар