"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Истории от старите снимки: "Женско царство" превзело Бъта преди 40 години


"Женско царство" - пиеса в две картини от Стефан Л. Костов. Тази постановка са показали театралните самодейци от Бъта през сезон 1976-77 година - точно 45 години след написването на неостаряващата комедия. Изглежда не случайно този писател и етнограф е определян за най-талантливият български комедиограф. И тази постановка в Бъта е била дело на училетя и читалищен деец Никола Деянов. Донесла е много радост и смях и на публика, и на самите изпълнители. Някои то женските роли били изпълнявани от мъже, а някои от мъжките - от жени...

Припомнянето на най-добрите и паметни моменти на самодейците в Бъта е по повод 90 години от основаването на местното Народно читалище "Никола Вапцаров" в края на месец април 2017 г. През този месец ще бъдат отбелязани и 65 години от създаването на най-популярния му фолклорен състав - Народният ансамбъл "Иглика".

Идеята за публикуването на старите архивни снимки е на активната самодейка Мария Кършева. Почти всеки ден тя разказва по нещо интересно в профила на ансамбъла във фейсбук, и редовно публикува снимки. "Искаме да направим една виртуална ретроспекция, посветена на първите и на настоящи самодейци", споделя по този повод тя.
Затова и тук, в "Чат-пат културни новини" този път избрахме да ви покажем моменти  "Един гледа сватба, други - брадва".

Паметни моменти от постановката "Женско царство" на Бътовска сцена

Няма коментари:

Публикуване на коментар