"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Читалище "Никола Вапцаров" в Бъта става на 90 години

През 2017 г. Община Панагюрище ще финансира допълнително творчески проекти на читалището в Бъта за 3100 лв.


90 години от основаването на Народно читалище "Никола Вапцаров" ще честват в панагюрското село Бъта в края на месец април 2017 г. През този месец ще бъдат отбелязани и 65 години от създаването на най-популярния му фолклорен състав - Народният ансамбъл "Иглика", съобщи във фейсбук страницата на състава активната самодейка Мария Кършева.
По щастливо стечение на обстоятелствата Общинската администрация в Панагюрище обяви и кои творчески дейности ще подкрепи допълнително финансово през настоящата година. Разбира се, всички те са подготвени като проекти предварително от самодейците. Част от тях са свързани с годишнините.
Одобрените проекти на Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров – 1927“са за закупуване на цървули за Фолклорен ансамбъл „Иглика“ и честване на 90 години от създаване на читалището – 1 400 лева; „Празник на шарената сол“, който традиционно се провежда през август – 1 300 лева; „С нови носии и нови танци село Бъта пее и танцува“ – 900 лева; „Четенето като потребност за хората и общността“ – за закупуване на книги за читалищната библиотека – 400 лева. В библиотеката на селото днес могат да бъдат открити над 13 500 тома литература.
За богатата история на читалищния живот в Бъта Мария Кършева разказва почти всеки ден в профила на ансамбъла, и редовно публикува снимки. "Искаме да направим една виртуална ретроспекция, посветена на първите и на настоящи самодейци", споделя по този повод тя.
Затова тук, в "Чат-пат културни новини" избрахме да ви покажем избрани снимки от Празника на народното творчество, който се е състоял в Бъта през 1978, организиран, разбира се, от местното читалище.


"Бъта - живо село с будни хора - ентусиасти"

ИЗ КУЛТУРНИЯ КАЛЕНДАР НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ
28 април 2017 г.
18:30 часа – Народно читалище „Н. Й. Вапцаров -1927”, с. Бъта
90 години от създаването на читалището и 65 години ансамбъл „Иглика”.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ
Бътовските самодейци с 90-годишнина - истории от старите снимки
"Женско царство" превзело Бъта преди 40 години - истории от старите снимки
Гергина Деянова - отдадена на изкуството, на хората и на родното място

Няма коментари:

Публикуване на коментар