"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

"Свободата.нет" - седмата изложба на "Група 9"

Част от творбите в "Свободата.нет"
Седма своя изложба откри на 29 април в изложбената зала на музея в Панагюрище "Група 9" - своеобразно обединение на творци, ратуващи за популяризирането и съхраняването на българската резба.
Изложбата"Свободата.нет" е част от проект, предвиждащ поне още две изяви - в Балчик и София. В Панагюрище тя е част от честванията на Априлското въстание. 
"Свободата е понятието, наред с вярата, което ни крепи през жизнения ни път. Благодаря, че днес, в тази зала, са подредени творби от дърво, представящи толкова различини възгледи за свободата", каза при откриването Камен Симов, председател на секция „Дърворезба” към СБХ.
"Живеем в мрежа, в която наивно си мислим, че сме свободни... Свободата е търсенето, пътуването ,лутането, отчаянието и надеждата, унинието и екзалтацията, полетът и падането, идеята и възможната невъзможност за реализирането й, наличността и липсата, всичкото и нищото... Свободата е идеята за свобода и нищо повече!". Това смята кураторът на изложбата Ивайло Пеев.
"Аз не бих си поставил за цел да обрисувам отражението на творбите върху структура и характера на човека, а бих съсредоточил вниманието си върху една страна от общия проблем, т.е. характера на процеса на растящата свобода. Свобода, която излъчва изкуството на “Група 9” и приятели". Такива пък бяха част от думите на д-р Атанас Шопов, директор на музея в Панагюрище.
Изложбата представя пластики от дърво, създадени от три поколения дърворезбари. Всеки от участниците – Георги Великов, Иван Ушев, Евгений Григоров, Стелиян Стелиянов, Митьо Митев, Маргарит Гьорчев, Роберт Цанев, Йордан Йорданов, Димитър Митков, Георги Митев, кураторът Ивайло Пеев, представя със своя проект, индивидалното си отношение и интерпретация на темата – от свободата на духа и личността през творческата свобода до физическата свобода на индивида.
Три от творбите са посветени на паметни личности и исторически събития – „Райна Поп Гьоргьова – Райна Княгиня” на Иван Ушев, „Как да ви гледам”, скулптурен бюст на Васил Левски, „Светлината на хората. България 1943” на Евгений Григоров. Във всяка от десетте творби се четат индивидуални почерк и пластична обработка на материала, обединяващото е отношението към дървото, отношение към нещо живо, излъчващо специфична топлина.
Основната цел на „Група 9” е популяризирането на изкуството на съвременната българска дърворезба през значими, общочовешки и национални, теми, чрез изяви, които да достигнат до широка аудитория ценители на съвременното българско изкуство. Посланията са насочени към всекиго и чрез пластиката на дървото всеки един от нас би могъл да прочете посланието за себе си.
"Чат-пат новините", снимки от Милена Коцева, Стоян Радулов и "Група 9"

Моменти от откриването на изложбата в Панагюрище

Няма коментари:

Публикуване на коментар