"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Клуб "Виделина" расте с нови свои членове

Иван Станчев, Дима Дюлгярова и Тотка Лунгарска (от ляво на дясно)
Михаил Караиванов, Мартин Дерменджиев и Димитър Мичкюров - Дими (по часовниковата стрелка)
18 ноеври 2016 г., петък.
Това е още една знакова дата от паметния списък за най-важните събития около Литературен клуб "Виделина" към едноименното народно читалище в Панагюрище. Защото тогава Клубът се обогати и прие в лоното си нови поети. Което потвърждава полувековните убеждения на първия му председател Димитър Стефанов, че в Панагюрище бацилът на творчеството е намерил най-добрата си почва. Ето какво бе написал той по този повод в антологичната хроника "Дойдох, видях!", посветена на 60-годишнината на литературното братство на Панагюрище: "Концентрацията на толкова много духовност върху една пренебрежимо малка територия, каквато е Панагюрище, не би могло да бъде случайност. Има тук някаква намеса свише, ама каква точно – мога само да гадая... Аз съм готов да се закълна, че и да отстоявам упорито твърдението, че в нито едно населено място на страната няма толкова много таланти на глава от населението. Панагюрище е град, който е обхванат от перманентната и всеобща зараза от повика на предизвикателството. Включително и от стремежа към изкуствата. Неговите художници, писатели, поети, певци, музиканти, артисти, хроникьори, режисьори и критици, разбира се, са в изобилие и навсякъде – от училищната скамейка до голямата сцена."
И така: новите членове са добре познатата на любителите на словото и читатели на "Чат-пат" Дима Дюлгярова с нейната категорична и пряма поезия, отдавна изкушената от литературата и редовен участник в едни от последните четения д-р Атанаска Николова, авторът на стихосбирката "Зависимост" (2016) Михаил Караиванов - също и основател на рок група "Мodica", както и най-младите сред попълнението - Мартин Дерменджиев, Георги Тинков и Димитър Мичкюров - Дими.
"Церемонията" по приема бе, естествено, на литературна среща "в едно заведение със сладкогласо наименование и с комплексно обслужване", както сполучливо се е изразила Красимира Василева в дописката си за в. "Време". Прочее, Красимира е един от съучредителите на Литературен клуб "Виделина" през 2000 г. Освен нея новите членове на клуба бяха приветствани още от доайена Дида Гемиджиева, от новия председател на клуба Тотка Лунгарска, от Томи Наплатанов - друг от съучредителите, от Дарина Дечева, от Иван Станчев и от Цеца Плачкова.
Имаше добро настроение, леко стресови (вероятно за младите) моменти, но най-вече - разговори за поезия, за творчество, за култура...

Румяна Йонкова и мястото на учредяването на Литературен клуб "Виделина"
Списъкът на учредителите на Клуб "Виделина" и първият му Протокол
Цеца Плачкова и Красимира Василева - съучредител на Клуба и автор на заглавието "Чат-пат"
Литературен клуб "Виделина" е основан на 24 феврурари 2000 г. по инициатива на тогавашния председател на читалището в Панагюрище Лука Карайлев и с дейното участие на учредителите-ентусиасти: Димитър Стефанов (Дънеков), Томи Наплатанов - репортер във в. "Оборище", Лиляна Ерова, Лидия Стоицева, Стоян Радулов - по това време сътрудник във в. "Време", Нено Стойковски и Румяна Йонкова, към които се присъединяват и поддръжниците им - редакторът на в. „Оборище” Павлина Вайсилова и репортерът Ана Финджикова, както и превъплътената в директор на Театъра Дом-паметник екс репортерка Румяна Върбанова.
Тогава е написан първият Учредителен протокол на Клуба и е приет неговият Устав. Учредителите се обединяват и около идеята, че Литературен клуб "Виделина" е първоприемник на Литературен кръжок "Богдан Овесянин", действал отново към панагюрското читалище, но през 70-те и 80-те г. на ХХ век. От 27 октомври с.г. учредителите започват спорадичното издаване на вестник "Чат-пат", от който до момента са отпечатани 14 броя. През 2012 г. са създадени и електронните издания на "Чат-пат".
От времето на учредяването му до сега с клуб "Виделина" имената си са свързали най-значимите литературни творци на Панагюрище от началото на новото столетие. Ето защо новината от 18-ти, петък, е повече от добра. Защото е хубаво, че клубът и поезията, изобщо - литературата, в Панагюрище живеят. Както се казва: честито и на "старите" и на "младите" членове, с уговорката, че в словото "старо" и "младо" няма, а има само добро и/или лошо писане.
Да си пожелаем повече от първото!

Стоян Радулов за "Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар