"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Панагюрци ще се представят с "Големанов" в Лом

This page is to promote the town Panagiurishte in Bulgaria, Europe. It is a town with a rich and ancient history, unique culture and hospitable people. See it and love it. 

Самодейният театър на Панагюрище ще се представи пред публиката в Лом. Там местното читалище "Постоянство" организира фестивал на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка*. „Излизаме на сцена на 28 септември 2014 г.. Подготвяме се усилено, защото все пак отиваме на проява с конкурсен характер”, сподели един от участниците в трупата и същевременно директор на библиотеката Стефан Рапонджиев. Нашите театрали спечелили участието в Лом със запис на своята версия на "Големанов" от Ст. Л. Костов, поставена на сцената на Читалище "Виделина" в Панагюрище от Дочка Кацарева. Според Рапонджиев, "това ще бъде и първата изява на по-професионална сцена".
Така панагюрци ще представят пред жителите и гостите на Лом емблематичната пиеса, чийто главен герой отдавна е станал нарицателно име за някои не дотам добри страни от българския манталитет. Удивително е как текстът има неочаквано дълголетие, сякаш основната му проблематика се мултиплицира непрекъснато през годините, едновременно разсмивайки и натъжавайки.
Сценографията е дело на Ирина Пелтекова, за декора се е погрижил художникът Нистор Хаинов. В главните роли се изявяват Стефан Рапонджиев, Юлия Богоева, Таня Ракова, Мирослав Цветков, Цветелина Чардакова, Мартин Петков, Нина Кехайова, Соня Филина, Донна Елшишка, Иван Кузманов, Стоян Цацов, Владислав Влайков, Веселина Браткова и Нелина Скачкова.
В "Големанов" те се пренасят в света на неоправданите амбиции, липсата на морал и всякакви други пороци, които далеч не са чужди и на съвременните политици. „Героите днес са същите, само малко по-жестоки. Проблемите са същите, само малко по-страшни”.
"Чат-пат културни новини" 
__________________
* Кръстьо Стоянов Пишурка е театрален деец и народен будител.
Роден е във Враца през 1823 година. Получава добро образование и учителства в Лом, където по негова инициатива е основано първото градско читалище на 23 април 1856 година. На 12 декември същата година той организира там второто театрално представление в България с постановката на преведената от него пиеса „Многострадална Геновева”. Първото представление е поставено от Сава Доброплодни в Шумен 5 месеца по-рано.
Другата пиеса, която подготвя Пишурка е „Велизарий“ и става причина той да бъде арестуван от турските власти.
Освен двете пиеси, Кръстьо Пишурка превежда редица творби от сръбски език. Автор е и на лична поезия, която публикува в периодичния печат и като самостоятелни книги.
Кръстьо Пишурка умира на 6 януари 1875 година в Лом.

Няма коментари:

Публикуване на коментар