"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Работи на свои студенти дари от ателието си проф. Стоян Домусчиев на музейния фонд на НХА

Новите постъпления бяха показани по време на изложба в Галерия "Академия"
23 март – 4 април 2015 г. , София


Част от дългата си преподавателска работа по рисуване в Националната художествена академия в София показа проф. Стоян Домусчиев на 23 март в галерия „Академия“, когато художникът и преподавател откри изложбата с работи на студенти от неговото ателие.  Изложените работи са на възпитаници от различни специалности на Факултета за изящни изкуства, с които художникът е работил и са следствие на учебните програми в периода от 1970 до 1990 г. Колекцията на проф. Домусчиев, събирана през годините, включва 231 учебни етюди и рисунки, които той вече дари на музейния фонд на Академията. Пред посетителите в галерия „Академия“ бяха изложени 40 от тях, които синтезирано представят методологията и разнообразието на учебния процес по рисуване. Идеята на изложбата е трудът на студентите и високото ниво на работите им да останат като пример за бъдещите поколения  художници.
Проф. Домусчиев разказа, че етюдните рисунки успешно защитават авторите си чрез положителни знания по пластична анатомия, перспектива и практически умения в техниката на изпълнение с определени графични материали. В учебния процес и рисуване на натура студентите са постигнали основни принципи като поместване, баланс, типаж, пропорции, детайли, материалност и цялостна композиционна организация на изображение, тотални, светлосенъчни и други компоненти. Независимо от промяната във възгледите и естетическите концепции в изкуството, изложбата е добър повод за анализ и интерпретация на човека в него, каза още Домусчиев.
Съвместното провеждане на учебните занятия на различни специалности също внасят положителен елемент в изграждането на конструкцията на модела и техниката на използване на графичните средства, която е показана в отделните етюдни работи.
В изложбата са показани творби на автори като Ирина Добрева, Катя Фотева, Пламен Монев Петков, Александър Алексиев, Димитър Николов, Йордан Димитров, Красимир Гогов, Адриан Бекяров, Антон Петков, Румен Желев Жеков, Красимир Господинов, Вихър Георгиев, Тодор Мунтев, Сия Димитрова, Нина Ангелова Иванова, Петя Николаева Дочева, Димитър Нешев, Румен Читов, Антон Николов, Радослав Илиев, Атанас Лилов, Цанко Петров Колев и други.

"Чат-пат културни новини", снимки Стоян Радулов за "Чат-пат"


Няма коментари:

Публикуване на коментар