"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Литературен клуб "Виделина" отпразнува 65 години

Снимка: Николай Радулов
65 годишни навърши Панагюрският литературен клуб „Виделина”, приемник и продължител на кръжока „Богдан Овесянин”. Празникът съвпадна с рождения месец на Овесянин, което не е случайно. Повече за първия патрон на кръжока можете да прочетете тук.
Любтелите на перото и на писмената реч отбелязаха светлата дата с гостуване на свои приятели, също творци, от Плевен и София. В акцент се преърна монспектакълът „През вековете”, представящ етапите в развитието на писменото слово през вековете. Идеята и реализацията са на артистът от Плевен Диян Павлов - Джими, създал там и единствената в Европа съвременна Творителница. В нея всяко лято деца и ученици изработват собственоръчно хартия по старинни методи. Работят с печатарска преса и изобщо - овладяват целия процес на създаване и развитие на безсмъртното слово. Но Найден Найденов – Хипо,  създател на творческия сайт "Хулите", продуцент и издател (включително на някои от книгите на Дарина Дечева, на Мая Попова, на Соня Георгиева и др.), изрази тревогата си, че след една година кварталът в Плевен, където се намира Творителницата на Джими, ще бъда съборен. След поздрав от председателя на читалищ "Виделина" Спаска Тасева към членовете и приятелите на Литературен клуб „Виделина”, по покана на новия председател на клуба Тотка Лунгарска свои творби четоха: гостите – Диян Павлов - Джими, Найден Найденов – Хипо, Соня Георгиева; и домакините – Дидка Гемиджиева, Мария Бегова, Иван Станчев, Цеца Плачкова, Тоткаи Лунгарска и Красимира Василева.
Своеобразна рамка на празничната вечер беше изложбата от щампи и графични портрети на Вяра Савова (Плевен),създадени по време на творческата среща в Доспат през лятото, когато панагюрските творци избраха Лунгарска за свой предводител. Портрети получиха Иван Станчев, Соня Георгиева, Тони Лунгарска, Томи Наплатанов (избран за пресаташе и затова закъснял за срещата).
Не всички членове и приятели на клуба присъстваха на празника, което е обяснимо. Много от тях живеят и творят в други градове.
На празничната среща по повод 65-годишнинята и след това отново се заговори за възобновяване на клубния вестник "Чат-пат". Но нали и името му е такова, особено, не е сигурно кога ще се появи заветният 15-ти брой.
По този повод да ви припомним, че "Чат-пат" е хрумване на творците от клуба още през 2000 г. Автор на името е Красимира Василева - М`Бай, автор на главата на вестника и на настоящия сайт е художникът Александър Станчев. Първият му брой на изданието излиза на 27 октомври с.г. Редактори са Стоян Радулов (отговорен редактор), Димитър Дънеков и Томи Наплатанов, коректор е Румяна Йонкова, предпечатът се прави от Катя Улучева. От 2000 до 2005 г. излизат общо 10 броя на вестника. От февруари 2012 г. "Чат-пат" се сдобива с настоящия електронен вариант, основан от Стоян Радулов. Месеци след това се появяват броеве от 11 до 14 на вестника с редактор Димитър Дънеков и предпечат от Николай Радулов.
Изданието е рожба на мераците да се отвори най-накрая дума и за нещо по-различно от бистренето на политиката, ценовия бандитизъм или недодяланите български реформи. Да се отвори място за хубавото българско слово, за изкуството и за хумора въобще.
"Чат-пат културни новини"

Снимки: Николай Радулов
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар