"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Пъстротата на родопската сватба ще гостува в музея до 30 юни

Пъстри родопски багри изпълват залата на Градския исторически музей в Панагюрище. Това е така, защото на 30 май бе открита изложбата „Родопска сватба”. Тя представя основните етапи от традиционната и богата сватбена обредност на християнското и мюсюлманско население в Родопите, която следва структурата на общобългарската сватба.  Подредена е с оригинални вещи от фонда на Регионалния исторически музей в Пазарджик, които впечатляват с богатството, разнообразието и красотата си. Експозицията ни връща в света на отминалото време на населението в част от Западните Родопи, които обхващат районите около градовете Велинград, Ракитово, Костандово, Пещера, Брацигово, Сърница и Батак.
Началото е поставено с малкия и големия годеж, след което следват обичаите, изпълнявани в седмицата преди сватбата, като подреждане на прикята (чеиза) на момата и приготвяне на обредните хлябове. В изложбата наред с други уникални вещи от фонда на музея са описани и няколко интересни момента от сватбената обредност на мюсюлманското население, като „писване на никях” – даване съгласие пред ходжата и свидетели; „къносване” на булката вечерта преди сватбата; „тельосване на гелината” от село Рибново. „Родопската сватба” оживява и чрез съхранения в село Драгиново обичай „квасуване” свързан с приготвянето на сватбените хлябове.
При откриването на изложбата бе представен и фрагмент от сватбения ритуал „Водене на невястата в момковите двори” от самодейците при Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1912” в село Оборище, Панагюрско.
Гостуващата изложба ще остане в залата на музея в Панагюрище до 30 юни 2012 г. Преди това е показвана и в Етнографския институт с музей при БАН в София.
Стоян Радулов, снимки Райка Йорданова


Няма коментари:

Публикуване на коментар