"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Юбилейният алманах "Виделина" ще се срещне със своята публика

За корицата е използвана творба на худ. Цветан Панчовски
208 страници, текстове и поезия от 44 автори, рисунки и картини от 10 художници. Това са само цифри, но зад тях се крие съдържанието на Първия и в случая Юбилеен алманах на Литературния клуб "Виделина" в Панагюрище. Юбилеен, защото е посветен на три големи годишнини - 150 г. читалище, 140 г. Априлско въстание и 65 г. Литературен клуб.

Представяне: на 15 юни 2018 г. (петък) от 17:30 ч. в музикалната зала на Народно читалище "Виделина" в Панагюрище.

"Това е един амбициозен проект, представящ като в завършена картина автори от различни поколения и творчески рефлекси към минали и актуални събития - пише в рецензията си за книгата Георги Спасов. - Мисля, че алманахът е четивен и ще бъде интересен за много хора - не само защото в него са включени 54-ма творци с различни почерци, но и защото представя родния град и неговото минало многостранно... Алманахът е и своеборазна енциклопедия за духовните постижения в града, с които неизбежно ще се съпоставят и съизмерват следващите творци на Панагюрище."
"Юбилейният алманах "Виделина" символизира духовният акт на панагюрските писатели" - категоричен е и Тодор Каракашев, поканен също за рецензент на книгата от страна на Община Панагюрище. Прочее, книгата е финансирана по общинския Проекта за стимулиране на местни творци „Панагюрище – духовност и творчество в едно” за 2017 година. "Събраните в книгата произведения съдържат импулсите на творческия процес, оплоден от духа и своеобразието на този край - пише още Каракашев. - Това дълбоко променя природата на текстовете, представяйки ги като непрекъснат стремеж към търсене на естетиката и човешките ценности по литературно-художествен начин."
"Идеята да бъде издаден подобен алманах е по повод 65-годишният юбилей на литературното братство в читалището. Но той бе предшестван от други две знаменателни годишнини – 150 години от основаването на културния институт и 140-годишнината от избухването на Априлското въстание. На тези три събития е посветен и настоящият сборник, - пише в рецензията си за него един от съставителите му - Мария Бегова. - Той има за цел да представи творците на Панагюрище, а също така и да покаже как двете теми – за въстанието и родното читалище – присъстват в техните произведения. На тази цел е подчинена и структурата на литературния алманах - в три части."
Своеобразният артистичен сборник съдържа поезия, проза, публицистика и персоналии, а също така множество черно-бели и цветни илюстрации от панагюрските художници - репродукции и факсимилета на картини и рисунки, които заедно с литераторите формират голяма част от творческия кръг „Чат-пат”. При съставянето на алманаха са използвани материали, предоставени лично от авторите, от архивите на съставителите и от архивите на литературния клуб, на вестник „Чат-пат” и електронното издание „Чат-пат”.
Другият от съставителите е Стоян Радулов, а в редакционната колегия влизат още Дарина Дечева, Иван Станчев, Красимира Василева - М`Бай и Тотка Лунгарска - председател на Литературен клуб "Виделина".
За съжаление, в процеса на предпечат и печат са изпуснати съществени части от справочния апарат на книгата - в отпечатаните екземпляри липсват съдържанието на произведенията и азбучният показалец на авторите. Това не нарушава целоста на книгата и не променя целите на алманаха, но без съмнение затруднява непредубедения читател при ориентирането му в морето от текстове, стихове и картини, както и в имената на авторите.
Книгата е подготвена технически и отпечатана от ИК "Оборище" - Панагюрище.

"Чат-пат културни новини"

Факсимилета от страници на Юбилейния алманах "Виделина"
Още за Алманаха четете тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар