"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Излезе новият 13-ти хартиен брой на "Чат-пат"

Новият 13-ти хартиен брой на "Чат-пат" се появи, за да предизвика фатални последствия сред душите на четящите хора от Панагюрище и региона, тъкмо на 13-ти юли 2012-та с ракетата носител на в. "Време". С горещи теми и умствени посоки, подходящи за горещото време.

При характерната за изданието периодика излизането на 13-ти брой би могло да се случи и през 2013 година, но не го направихме, което е първата добра новина.
Редакционният консилиум обаче предупреждава, че прекомерната и недобросъвестна употреба на този брой може да доведе до сериозни и трудно предотвратими последеци от „Чат-паталогичен” и „Чат-патетичен”, „Чат-патриотичен” и „Чат-патриархалнопротивопоставим” характер. Употребата на този вестник се препоръчва само по редакторско предписание, поне веднъж годишно, само в добра компания и само в добро присъствие на духа.

И все пак колко навременен е и колко същевременно недостатъчен като обем е 13-тият! От последното хартиено издание се случиха куп неща - гостуваха ни поетите Камелия Кондова, Маргарита Петкова и Виктория Катранова, бардът Славимир Генчев. Бяхме свидетели на Юнските празници на изкуствата, посещавахме концерти, изложби, посрещахме нови книги на приятели... Някои от чат-патовците спечелиха награди, други пуснаха първите си видео клипове... Зарадвахме се и на преизданието на анекдотите за емблематичните панагюрски чешити Джаши и Калчо, на появата на книжката за наший панагюрски говор мил... Та кое по-напред да влезне в само 4-те вестникарски страници?
И все пак... Все пак... Колко пълни са те - например с прозата на Павлинка Георгиева, която този път обитава рубриката "Изгнаници клети", със стиховете на Мария Бегова и Любо Джевелеков, с шаржовете и илюстрациите от Стайо Гарноев и Николай Радулов, с откритията из прашните читалищни архиви, от чиито снимки ни се усмихва Колчака...

А по повод притесненията от 13-тото фатално число в началото и фаталната дата, ще ви дадем и един успокоителен пример: То, и България съществува вече 13 века, но все пак има макар и малък исторически шанс да дочака и 14-ия. Та ние ли няма да дочакаме 14-тия брой!?
"Чат-пат"

 Разравяйки се из прашните читалищни архиви, хрътките на „Чат-пат”-групировката внезапно попаднаха на невероятни исторически документи. Открити бяха редица фотоси, чрез които би могло да се докаже, че някога – малко преди или пък към края на Втората световна война, не другаде, а тук, на пъпа на Панагюрище, са се провеждали неизвестни за историците свръхконфиденциални срещи между високопоставени представители на Вермахта и Червената армия. Убедете се сами! На снимката от ляво на дясно: Иван Колев - Колчака, Лука Карайлев - режисьор на постановката, в която се срещат образите на руски генерали и немски фрицове, и Георги Милков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар