"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Скулптура: "Пространство на варианти" представи Огнян Читаков в Панагюрище

ПРОСТРАНСТВО НА ВАРИАНТИ - Така се казва самостоятелната изложба от скулптурни композиции, които представи в Панагюрище един от най-изявените млади скулптори на България Огнян Читаков. Своеобразната експозиция бе открита на 4 юли и ще остане в двора на местния исторически музей няколко седмици. На Огнян Читаков е и композицията "Слънце", разположена за постоянно сред градината в двора на музея през април същата година. 
Читаков е роден в Асеновград и е завършил техникума по дърворезба и вътрешно обзавеждане в Пловдив, а през 2004 г. се дипломира и като магистър в специалността "Скулптура" в НХА в София.  "Скулптор съм, не само защото завърших тази специалност в Националната Художествена Академия, а защото за мен скулптурата е начин на мислене, начин на общуване, начин на живот и отношение към околния свят - споделя в личния си сайт Огнян. - Скулптурата ми дава свободата да творя и да визуализирам най-добре концепциите си. Обичам я, защото тя е форма, пространство, функция, архитектура, дизайн, инженерна мисъл, технология и най-вече изкуство, едновременно изящно и приложно. Измежду всички нейни изразни средства, моята страст е камъкът - той е древен, свещен и аз го нося в характера си."
Това личи и в скулптурните композиции, показани в Панагюрище. 

 От 2002 г. Огнян участва в общи групови изложби и симпозиуми по скулптура в България. През 2005 г. печели Първа награда в конкурса за млади автори, организиран от фондация "Св. св. Кирил и Методий", София. През следващата година е с номинация за годишните награди на "Мобилтел" за съвременно българско изкуство. Също през 2006 г. реализира авторски проект по поръчка на община Вертинген, Германия. От началото на 2007 г. е член на СБХ.
През 2010 г. взема наградата за скулптура на "Националните награди Алианц България 2010", а през май 2011 г. е първата му самостоятелна изложба "Посоки" в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към Министерството на външните работи.

Стоян Радулов

Няма коментари:

Публикуване на коментар