"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

С обич и вдъхновение почетохме Левски за неговата 175-та годишнина

По истински достоен начин отбелязаха панагюрци 175-та годишнина от рождението на Васил Левски. На 18 юли в Лековата къща, където е гостувал Дяконът по време на подготовката на национално-освободителните борби, се състоя поетично-музикалният спектакъл "За тебе, Дякон Левски". Вдъхновени бяха изпълненията на рецитатора Георги Радомиров, на женската вокална група "Радеан" към Читалище "Виделина - 1856" с ръководител Анета Калпакова и съпровод Цеца Радивчева-Калпакова, на кларинетиста Андрея Манев...
Левски е името, което народът е дал на своя национален герой, роден на 18 юли 1837 г. в Карлово като Васил Иванов Кунчев в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Караиванова. Наричат го ощеДяконът, Игнатий, Джингиби – едни от многото имена, с които е известен Апостолът на българската Свобода. Той и е основна фигура в българското освободително движение, организира Вътрешната революционна организация (ВРО) и Българския революционен централен комитет (БРЦК). Идеологията му вдъхновява много българи. Затова преклонението пред него е огромно, а думите за него - винаги възхвални. През 2007 г. Васил Левски оглави класацията „Великите българи” на БНТ.
Лековата къща е едно от туристическите бижута на Панагюрище. И колко хубаво е, че богато украсените й със стенописи фасади и помещения не са само музейни експонати, а живеят и днес, разпалват чувството на национална гордост със събития като това.

Лековата къща е построена след Кримската война и е изографисана през 1873 г., а собственикът й Иван Леков е бил не само богат търговец, но и деен участник в Априлското въстание. В салона впечатлява "Колелото на живота", отразяващо характерната за епохата житейска философия. Къщата е открита за посещения наново през 2005 г. след основна реставрация.  Иван Леков строи тази къща за своите гости, най-скъп от които е именно Васил Левски. След събранието на Оборище, тук се събира и комисията, която разработва общия план на Априлското въстание под председателството на Бенковски, Волов и Икономов.
 Текст Стоян Радулов, снимки Райка Йорданова

Повече за Левски научете тук

Предсмъртните думи на дякона чуйте тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар