"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Ангелакова, Калудов и Фиоренца Косотто застават зад първия конкурс "Елена Николай"


Първа пресконференция, посветена на Първия международен конкурс за млади оперни певци "Елена Николай", който ще се проведе от 27 до 30 октомври 2013 г. в Театър Дом-паметник в Панагюрище, се проведе в четвъртък, 25 юли 2013 г. Участваха членовете на организационния екип и Христина Ангелакова - председател на журито на конкурса.
Присъстваха журналисти от Българско национално радио - медиен партньор на конкурса, и всички печатни и електронни медии от Панагюрище, председателят на общинския съвет Веселина Зумпалова-Ралчева, ръководители на културни институти, представители на бизнеса.
Заместник кметът по хуманитарни дейности и председател на организационния екип Галина Матанова подчерта значението на конкурса за града и ролята на общината като организатор, домакин и основен финансов гарант.
Спонсори на конкурса до момента са фирми като "Асарел-Медет" и "МикроВю ендоскопи оптик", като се очаква и други представители на бизнеса да подкрепят инициативата.
Световноизвестната оперна певица и музикален педагог Христина Ангелакова, изрази респекта си от извършеното до момента от организационния екип и сподели вълнението си от честта да председателства конкурс, посветен на Елена Николай. "За съжаление - каза тя - Елена Николай е по-известна в Италия, отколкото в България, и се надявам, че тази празнина ще бъде запълнена с този конкурс и заслугата за това ще е на град Панагюрище". И добави: "Панагюрище може да стане център за млади оперни таланти. Защо не?"
Ангелакова представи и останалите членове на журито - певците Калуди Калудиев и Дарина Такова, диригента Григор Паликаров, както и почетния член на журито Фиоренца Косотто, като подчерта че, ако някой е добавил нещо в световното мецосопрано след Елена Николай, това е Ф. Косотто. Тя също така направи предложение да бъде потърсена и поканена като гост дъщерята на Елена Николай, която живее и работи в Милано, а също така и да се покажат извън конкурса някои от филмите с участието на Елена Николай. "Това би дало по-широка популярност на името на известната ни певица и би допълнила представата ни за нейния творчески живот", допълни Ангелакова.
Конкурсът ще си има и сайт, който бе представен от неговия създател и администратор Бойко Николов. В него са представени град Панагюрище, изкуството на Елена Николай, членовете на журито, програмата и регламента на конкурса, има и друга информация. "До десет дни ще разполагаме и с версия на английски език", съобщи Николов. Сайтът разполага и с електронна форма за заявка за участие в конкурса с три възможности за заплащане на таксата. Съобщено бе също, че ще има групи към сайта в социалните мрежи Фейсбук и Туитър, а също и хаштагове.
Соня Гарчева - координатор на събитието, сподели, че като съпътващо мероприятие ще бъде прожектиран филмът "Бомбата" на Виторио де Сика. Тя информира и че са установени връзки с Италианския културен център, с Музикалната академия на Истанбул и др. Подготвя се и усилена рекламна кампания за популяризиране на музикалното събитие.
Тази година програмата предвижда участниците да изпълнят по избор една ария с кабалета и задължително една ария от опера на В. А. Моцарт в първи кръг, а във втори - ария по избор, ария или песен от български композитор и ария от опера на Джузепе Верди, тъй като се навършват 200 години от рождението му. Входът за публиката ще е свободен.
Ние, от "Чат-пат", желаем успех на Първия международен конкурс "Елена Николай"!
Текст Мария Бегова, колаж "Чат-пат културни новини"



This page is to promote the town Panagiurishte in Bulgaria, Europe. It is a town with a rich and ancient history, unique culture and hospitable people.

Няма коментари:

Публикуване на коментар