"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Майстор-пастелист с изложба в галерия "Нюанс" или просто Дарина Янева

"Пътуване"
"Там, където радостта живее"
"Бродещи спомени"
"За къде пътувате?"
Красотата на природата, показана чрез една от най-старите техники – сухия пастел, предлага столичната галерия „Нюанс“. Авторката Дарина Янева използва този най-чувствен материал, при който художникът няма нужда от четка – пастелите се държат в ръка и най-често се полагат върху хартията директно с пръсти.
Експозицията, озaглавена „През погледа на любовта“, показва позитивни пастелни съзерцания, спомени от мигове на тиха радост в картини с имена като „До следващия разговор с морето“, „Тоскана“, „Там, където радостта живее“, „Спомен от една целувка“, „За къде пътувате“, „По улица на спомена вървя“.
Възхитителен е моментът, в който накъдето и да погледна виждам картини – споделя художничката. – Обичам усещането за единение с природата и Създателя. Обичам в притихнала тишина да се заслушам и да рисувам. Рисувам моя собствен избор да видя света през очите на любовта и да предам тази любов на хората, които картините ми докосват. Светът, през очите на любовта, е изпълнен с радост и умиротворение“, споделя художницата.
Дарина Янева е завършва керамика в Национална художествена академия, член е на Съюза на българските художници и на Асоциацията на френските пастелисти Art du pastel en France. Има над 30 самостоятелни експозиции у нас и в чужбина – Варна, Пловдив, Бургас, Анкара, Виена, Братислава, Будапеща, и участия в редица международни изложби в Италия, Полша, Швеция, Словения, Дания, Белгия, Корея, Хърватска и у нас, както и в национални и международни пленери.
През 2002-а Дарина Янева е номинирана сред 10-те най-добри майстори пастелисти в света, представени в международното специализирано издание Pastel Artist International. Нейни творби са притежание на художествени галерии у нас и частни колекции в Германия, Гърция, Япония, Франция, Полша, Русия, Словения, Хърватска, Корея и България.

Източник: ploshtadslaveikov.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар