"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

С четене, изложба и филм отбелязват 60 години от създаването на музея на Вапцаров в София

В Международния ден на музеите - 18 май 2016 г., Националният литературен музей ви кани на 60-годишнината от откриването на къща музей „Никола Й. Вапцаров“ в София

В музея на Вапцаров в София е запазена атмосферата, когато поетът е обитавал апартамента
В последния дом на поета на ул. „Ангел Кънчев“ № 37 в столицата, от 17:00 часа на 18 май 2016 г., ще бъде открита изложбата „Непознатият музей“. В нея ще бъдат представени специално извадени от фондовете портрети и пейзажи от Банско и Пирин, илюстрации на Вапцарови произведения от художници класици: Александър Добринов, Константин Щъркелов, Борис Ангелушев, Петър Морозов, Иван Пенков, Григор Найденов, Добри Добрев, акад. Румен Скорчев и др.
От 17:30 до 19:30 ч. , съвместно със Съюза на българските писатели, ще се състои поетично четене под наслов „Чака ме светът” с участието на Драгомир Шопов, Ивайло Диманов, Боян Антелов, Петър Велчев, Бойко Ламбовски, Анжела Димчева и др.
От 20:00 ч. ще има премиерна прожекция на спрения през 1988 г. филм „Вяра” на режисьора и сценариста Мая Вапцарова. Ще бъде обявена инициативата за филмова панорама в залата към музея „Високото пространство“.
Никола Вапцаров
"Интересна е историята на този музей - разказва по този повод уредникът му Катя Зографова. - След смъртта на 8-месечния син на Никола Вапцаров и Бойка "лелята от Америка" - Магда (по банскалийски Манда) разрешава апартаментът й в центъра на София да бъде обитаван от племенниците й. След разстрела на поета Бойка живее - до началото на 50-те с втория си съпруг в него, а за 10-годишнината от смъртта на Вапцаров го предоставя на България, която от своя страна одържавява и другите два апартамента на ІV етаж на кооперацията на ул. "Ангел Кънчев" 37, за да открие на 6 май 1956 един впечатляващ музей!"
"Когато през 2002 г. обаче ме направиха уредник тук - допълва още Зографова, - той изглеждаше като "музей на ужасите" - потискащо мрачен, занемарен и изоставен на произвола на съдбата след "демократичните промени". За 100-годишнината на поета, благодарение на прекрасния актьор и добър министър на културата Стефан Данаилов, музеят бе основно реновиран и преобразен в модерен културен център с мултимедия, 2 изложбени зали, детски кът, в който се случват чудесни събития!"

Музеят на Вапцаров ще се включи и в столичната нощ на музеите, която тази година ще се проведе на 21 май

На този ден от 19:30 ч. пред барелефа на поета ще започне програмата „Бардовете за Вапцаров” с участието на поетите с китара Иван Ненков, Славимир Генчев, Виктор Макаров и Румен Спасов.
От 20:00 ч. в зала „Високото пространство” ще бъде прожектиран филмът на Мая Вапцарова „Събуждане на слънцето”.
След него до малките часове отново ще звучат бардовете.
В събитието в ролята на уредници ще участват ученици и преподаватели - доброволци от професионална гимназия по електромеханотехника, носеща името на Вапцаров.

"Чат-пат културни новини", снимки от НЛМ - Къща музей на Никола Вапцаров

Няма коментари:

Публикуване на коментар