"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Зографова показа в образи и сюжети Априлската епопея пред горнооряховци

До 20 май Националният литературен музей показва в Исторически музей - Горна Оряховица, изложбата "Подкрепи и мен ръката...", съставена от панагюрката Катя Зографова и посветена на Априлската епопея от 1876-та година, която в предишни години е показвана и в Батак, и в Панагюрище, и в Пазарджик, и в София...
Епопеята е възкресена през погледа на класиците на българската литература, световните журналисти, прогласили "горещите следи на събитията", най-добрите художници хронисти и илюстратори. В 17 фотодокументални табла и десетки безценни оригинални реликви - ръкописи, първи издания и вещи от два знакови музея: Вазовия и Славейковия в София и две уникални частни колекции: на д-р Тони Зарев и проф. Михаил Неделчев, е постигнат автентичен, плътен и жив разказ за страшната и величава пролет на 1876-та.
Така до 20 май в Горна Оряховица могат да се видят новоразчетени писма на Мара Белчева до Пенчо Славейков, които доказват изключителния принос на Неразделната (въпреки физическата им разлъка по това време) за създаването на националния епос на Олимпиеца, чиято 150-годишнина се чества през 2016-та.
Акцент в изложбата (и в книгата "Жените в Априлското въстание" на Зографова) са фигурите на Поборничките - от панагюрките Райна Княгиня и Цвета Зографска - до сюблимната Елена Грънчарова - спасителката на Горна Оряховица. Във фокуса на вниманието са и модерните летописки като Яна Язова и Фани Попова-Мутафова, чийто бащин род (на безпримерно храбрия български офицер Добри Попов) е от с. Калтинец, днес квартал на Горна Оряховица...
"В слънчевото дворче на музея сърцата на всички присъстващи ускорено затуптяха в чистия и дълбок патриотичен ритъм на песните, танците и рецитациите на талантливите горнооряховски малчугани час преди откриването на експозицията - сподели самата Зографова. -  Заместник-кметицата на Горна Оряховица представи амбициозната програма за градските чествания, а изпълнението й на "Моята молитва" на Христо Ботев ни остави без дъх. Директорът на музея Пламен Мадемов ни впечатли с ерудирания си литературноисторически поглед, а младите посетители - с блясъка в любознателните си очи... Как да не бъде вдъхновено словото ти в такъв паметен ден?!"
"Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар