"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

СБП без председател, Боян Ангелов с най-много гласове

Юридическа клопка, заложена в Устава на Съюза на българските писатели, блокира избирането на нов председател, съобщи в. "Стандарт". На 18 януари 2014 г. 301 членове на СБП, сред които и председателят на панагюрския литературен клуб Димитър Стефанов (Дънеков) гласуваха кой да оглави институцията след смъртта на покойния Николай Петев. Най-много гласове - 114, събра поетът от Панагюрище Боян Ангелов, който е и директор на издателство "Български писател". Втори бе Георги Константинов с 92, а след него се подредиха поетите Атанас Капралов и Венко Евтимов, както и журналистът фантаст Кънчо Кожухаров.
Според Устава на СБП обаче, за да има нов председател, то той трябва да събере повече от 50% - тоест поне 151 гласа. Големият проблем е, че уставът по закон не може да бъде променян по време на изборите за председател и е възможно нов шеф да не бъде излъчен и след серия от избори.
"Уставът е писан по социалистически маниер - в години, в които идеята за пълно мнозинство е била част от правенето на политика. Сега обаче никой не може да събере повече от 50%. На всичкото отгоре гласуването премина изцяло по партиен принцип - не мога да си затворя очите за това", заяви единият от кандидатите Кънчо Кожухаров. Той добави, че повечето идеи за бъдещето на СБП били най-вече от пожелателен характер. "Да не говорим за основното обръщение по време на събранието - "Другари", каза още Кожухаров.

"Чат-пат културни новини" по информация на в. "Стандарт".

Боян Ангелов в Панагюрище представя последната си книга 
"Хълмовете нямат полумрак", снимка Мария Бегова

Няма коментари:

Публикуване на коментар