"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

В Бъта клубове ще проучват местния фолклор и ще учат младежи как се прави родословно дърво

През тази пролет момчета и момичета от Бъта организираха почистване на селото
Четири клуба, чрез които да се генерират събития, които да обединяват усилията  на хората и да създават по-добри условия за живот в село Бъта, ще се сформират по проекта "Вече знам и мога повече" на сдружение "Идея" в селото. С него Сдружението за развитие на малки европейски селища кандидатства за финансово подпомагане на проекти за младежки дейности от страна на Община Панагюрище.
"В Бъта освен възрастни хора, има и немалка група младежи, ученици  и деца, които могат да бъдат обединени около една идея за развитие на селото. Едната от дейностите, предвидени в проекта „Вече знам и мога повече”, е насочена точно натам”, коментираха от неправителствената организация.
Предвижда се изграждането на четири клуба, в който всеки ще участва на доброволен принцип. Един от клубовете е насочен към проучването на особеностите на местния фолклор, идиоматични изрази, специфични фрази. Освен това ще бъдат обучени как се прави родословно дърво, как се проучва историята на даден род. Впоследствие създадените по линия на този арт клуб материали, заедно с тези на останалите три клуба, ще бъдат събрани и издадени в книжка. На финала на проекта ще бъде подредена и специална изложба”, уточняват също от сдружението.
Сдружение "Идея" е създадено преди няколко години в панагюрското село Бъта, като в него са обединени хора, които искат да работят за развитие на местната общност.

"Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар