"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

От "На орището" съхраняват и популяризират традиционни за село Попинци обичаи

Фолклорен танцов състав "Тангра" по време на участие
Чрез специален проект в Попинци, изготвен по идея на Сдружението с нестопанска цел „На орището“, ще изследват и популяризират традиционни за селото обичаи. С него сдружението кандидатства за финансиране пред Община Панагюрище за 2017 година, съобщи за Радио "Фокус" Мария Терзийска от неправителствената организация.
Сдружението е създадено в края на миналата година с основна цел да се запази съществувалият дотогава към местното читалище танцов състав „Тангра”.
„Проектът „Да се кичат, да се радват, да си дойдат, да се женат“, с който кандидатстваме за финансиране пред Община Панагюрище, е насочен основно към съхраняването и популяризирането на автентичните обичаи в селото. Ще се насочим към сватбения обичай като мост към поколенията. През 19-ти век се е правил по съвсем различен начин от познатия ни в днешно време. Напоследък виждам, че хората се опитват да пресъздават сватбите си по този начин. Смятам, че е добра идея за младежите да намерят вариант един ден, когато се оженят, да бъде по този начин. А то вече е и популярно”, коментира Терзийска.

"Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар