"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Празник на шарената сол за шести път това лято в село Бъта, Панагюрско

19 август 2017 г.

Шарената сол присъства ежедневно на българската трапеза и ни е нужна като хляба и водата, казват организаторите на Празника на шарената сол от Народно читалище "Никола Вапцаров" в Бъта. Тази подправка е събрала вкуса на солта – жизнено необходима за живота, както и аромата на неповторимите български билки. Шарената сол е една от визитките на България по целия свят, разнасят я многобройните българи, живеещи далеч от Родината. А празникът в Бъта е начин да разнообразим и обогатим културния живот на хората от общността, общината и региона.
Празникът през 2017 ще се проведе за шести път.
Участниците ще се представят с ястия в следните категории:
1. Най-вкусна и красиво поднесена шарена сол.
2. Най-вкусно и добре аранжирано традиционно ястие
3. Най-красиво подредена маса с приготвени ястия
Ще бъдат показани още продуктите, от които се прави шарена сол, ще научим как я полззват в различни населени места, ще опитаме различни местни ястия, поднесени в автентини съдове. Приготвените ястия пък ще бъдат оценявани от професионално жури, ще има и награди. И посред всичко това - фолклорен концерт с участието на състави от общината, региона и страната. 
А ето и интересни моменти от изданието през миналите години...
СЛЕДЕТЕ ПАНАГЮРСКАТА СТРАНИЦА
 LOVE.PANAGYURISHTE във ФЕЙСБУК 
за да сте информирани за всичко интересно от Панагюрище и общината - събития, развлечения, места и маршрути, интересни новини, готини личности, важни годишнини... И разбира се - всичко това гарнирано с много снимки, музика и клипове...

Няма коментари:

Публикуване на коментар