"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

100 години от смъртта на Райна Княгиня и 200 години от рождението на Дамаскин Рилец / програма

Родов комитет “Райна Княгиня”, Община Панагюрище и Исторически музей – Панагюрище, организират отбелязването на 100 години от кончината на Райна Княгиня, на 200 години от рождението и 140 години от кончината на митрополит Дамаскин Рилец - Велешко-Струмишки митрополит, роден като Димитър Дипчев.

Райна Княгиня

Програмата за тържествата:
14 -29 юли
Представяне на разширен вариант на родословното дърво на Футекови и Дипчеви на табла в къщата музей „Райна Княгиня” с цел запознаване на панагюрци и гостите и допълването му – в къщата-музей на Райна Княгиня и в Историческия музей на Панагюрище.

28-29 юли
09.00 -18.00 ч. - Изложба на предмети, книги и родословното дърво на Футекови и Дипчеви от родовия комитет в Историческия музей- Панагюрище.
29 юли
- 09.00 ч. - Панихида в църква „Свети Георги” в Панагюрище във връзка с 100 години от кончината на Райна Княгиня и 140 години от кончината на митрополит Димитър Дамаскин Велешко-Струмишки.
- 10.00 ч. - Поднасяне на венец на гроба на Райна Княгиня в къщата-музей.
- 10.40 ч. - Поднасяне на венец пред плочата на митрополит Дамаскин в Историческия музей.
- 11.00 ч. - Изказване на г-н Никола Белишки – кмет на община Панагюрище – залата на Историческия музей.
- 11.30 ч. - Запознаване на панагюрци и гостите с някои нови факти за Райна Княгиня и с делото на митрополит Димитър Дамаскин – Здравчо Здравчев – председател на родовия комитет и доц д-р Атанас Шопов – залата на Историческия музей.
- 12.00 ч. - Родова среша на Футекови и Дипчеви в Историческия музей.
- 16.30 ч. - Отворен коктейл в предверието на Историческия музей.
30 юли
- 11.00 ч. Посещение и поднасяне на венец на гроба на Димитър Дамаскин в Араповския манастир – Асеновградско.

"Чат-пат културни новини"

Дамаскин Рилец

Няма коментари:

Публикуване на коментар