"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Катя Зографова три години ще проучва Вазовия род. Готви три тома

Честванията, посветени на 167 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов през 2017 г., бяха в Сопот

Катя Зографова в двора на къщата на Вазов в Сопот през 2017 г.
Приятелят на "Чат-пат" и изявен литературен историк, критик и писател Катя Зографова започва мащабно проучване на Вазовия род. Това съобщи доц. д-р Григорий Вазов по време на научната конференция, на която сам е инициатор, в Сопотския дом на Патриарха на литературата ни. Конференцията е част от тазгодишните тържества по повод рождението на Иван Вазов и бе модерирана от Зографова. А темата - "Приносите на рода Вазови в историята и в културата на съвременна България"; тема необятна, но благодатна, за да се откроят фигурите на този толкова скромен и толкова велик български род.
По този повод Катя Зографова изнесе малко известни факти за двама от братята на Иван Вазов - Кирил и Борис. "Един от синовете на д-р Киро Вазов, третия брат и дядо на Григорий Вазов е имал няколко ордена за храброст от войните, но тъй като е бил народен представител, макар и независим, бил е министър на промишлеността за кратко време, той е осъден от народния съд и е разстрелян".
Проучването на Вазовия род ще продължи повече от 3 години, а след това е планувано да бъде издадено в 3 тома. Доц. д-р Григорий Вазов заяви: "Вазовият род е много богат като имена като наследници като съдби и това проучване, явно аз в началото мислех, че за около 2-3 години ще приключи, оказва се че няма да успеем за две или три години. В края на третата година вероятно ще излезе първия том".
В днешния ден родната къща-музей на Иван Вазов получи и уникално дарение - автентични писма на най-малкия брат на Вазов - Борис, които е писал до тогавашния министър на външните работи и вероизповеданията, банкера Атанас Буров.
Дарителят Румен Манов сподели: "Аз съм ги купувал в София в антикварни магазини. Реших, че най-добрият пристан, най-доброто завръщане, би било в къщата-музей Иван Вазов, защото Борис Вазов, най-малкия от братята Вазови, може би незаслужено неговата дейност не е сред гърмежите и сред бляскавите победи на неговите братя". Дарителят каза още, че планира в най-скоро време да дари на къщата - музей пагоните, които е носел генерал Владимир Вазов.
В конференцията се включиха още Надежда Георгиева, уредничка на Сопотския музей - с текста си  за годишнината от гибелта на Минчо Вазов. Стожерът на семейството - Съба Вазова бе представена от Катя Зографова, акад. Георги Марков и военният историк Петър Ненков срещнаха участниците с уникалните подвизи на "Героя от Одрин" - ген. Георги Вазов и "Героя от Дойран" - ген. Владимир Вазов. Наскоро увенчания с наградата "Златен век" Стефан Филчев пък говори за приносите на д-р Киро Вазов.
Доклади за Патриарха на литературата ни и неговата философия на историята изнесоха доц. Пламен Антов, проф. Димитър Михайлов. А за художничката Бинка Вазова и Сопот великолепен текст представи изкуствоведката Анелия Николаева. Във форума участват още тазгодишният и миналогодишният носители на Вазовата награда - проф. Симеон Янев и Иван Гранитски.
За мащабното си проучване доц. д-р Григорий Вазов не случайно се доверява на Катя Зографова. През 2011 г. тя издаде книгата "Неканоничният Вазов", съдържаща девет прелюбопитни студии върху различни теми, свързани с житейското и творческо дело на големия народен поет. С това тя ни прави съпричастни на някои интересни и любопитни страници за Вазов, голяма част от които всъщност са малко познати в средите на широката ни общественост. Освен това книгата е обогатена с интересен документален, мемоарен материал, с редки фотографии, някои от които се публикуваха за пръв път, факсимилета на ръкописи, автографи и посвещения. Т.е. Катя Зографова  вече ни показа веднъж истинския Вазов, с неочаквани прояви в личния му живот и в творчеството му. Сега е ред на целия му род.
Кулминацията на Вазовите тържества през 2017 г. бе на 9-ти юли, когато се връчи и ежегодната национална литературна награда "Иван Вазов".

"Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар