"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

"Празникът на шарената сол" през 2018-та ще е на 5 май

С нов месец и нова дата ще се проведе вече традиционният "Празник на шарената сол", организиран от читалище "Н. Й. Вапцаров" в панагюрското село Бъта. Вместо в началото на август, както се провеждаше досега, през 2018 г. празникът ще е на 5 май в центъра на селото, а началото му - 10:30 ч. местно време.
Шарената сол присъства ежедневно на българската трапеза и ни е нужна като хляба и водата, казват организаторите на събитието в Бъта. Тази подправка е събрала вкуса на солта – жизнено необходима за живота, както и аромата на неповторимите български билки. Шарената сол е една от визитките на България по целия свят, разнасят я многобройните българи, живеещи далеч от Родината. А празникът в Бъта е начин да разнообразим и обогатим културния живот на хората от общността, общината и региона.
Празникът през 2018 ще се проведе за седми път.
Участниците ще се представят с ястия в следните категории:
1. Най-вкусна и красиво поднесена шарена сол.
2. Най-вкусно и добре аранжирано традиционно ястие
3. Най-красиво подредена маса с приготвени ястия
Ще бъдат показани още продуктите, от които се прави шарена сол, ще научим как я полззват в различни населени места, ще опитаме различни местни ястия, поднесени в автентини съдове. Приготвените ястия пък ще бъдат оценявани от професионално жури, ще има и награди. И посред всичко това - фолклорен концерт с участието на състави от общината, региона и страната.

Текст Стоян Радулов по информация на Мария Кършева
Снимки и видео от страницата https://www.facebook.com/Love.Panagyurishte

А ето и интересни моменти от изданието през миналите години...


Желателно на организаторите е хората, които ще участват в кулинарната част, да ползват автентични съдове от българската трапеза – глинени, дървени, медни за готовите ястия.
По отношение на концертната част и изобщо - заявки за участие се приемат до 20 април  2018 година на адрес:
Село Бъта 4527, Община Панагюрище, Област Пазарджик
Народно читалище „Н. Й. Вапцаров - 1927” 
Жечка Сиводошева - секретар 0884 922931, e-mail: iglika_bata@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар