"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

„Ний, стълбата!” или завръщане към Христо Смирненски

На сцената на Народно читалище „Виделина – 1865” в Панагюрище на 4 октомври бе представен музикално-поетичният рецитал „Ний, стълбата!” – по стихове на Христо Смирненски. Музикално-поетичната вечер откри Спаска Тасева – председател на Читалището, а слово за поета и неговото творчество поднесе панагюрката Катя Зографова – директор на Националния литературен музей.

В ролята на лирическите герои от творбите на Смирненски влезе обичаният от всички ни актьор Георги Радомиров, който с много емоция и плам изпълни познати стихотворения от времето, когато не само в страната ни, а и в света са бушували сериозни политически, военни и междучовешки конфликти. Отличната сценография, по идея на Георги Радомиров, затвърди още веднъж неговия фин усет към театралното изкуство и високия му професионализъм.
Музикалното присъствие на вечерта бе в лицето на Андрея Манев – кларинет, Пепа Филина – цигулка и Жана Райнова – пиано. Участие взе и Габриела Капитанска – ученичка от ОУ „20-ти Април”.
През настоящата година се навършват 115 г. от рождението и 90 г. от смъртта на поета.
Пролетарската епоха /второто десетилетие на XX век/, в която твори Смирненски белязва творчеството му със специфичен оттенък. Неговите стихове са носители на дълбоката драма на класовите противоречия, на страдание, на силно човешко чувство за справедливост. Той се разкрива пред нас като поет и човек, който е готов да се бори всеотдайно и жертвено, за да защити бедните и онеправдани свои братя по съдба. Той ненавижда политиците, които потънали в жаждата си за власт и пари не искат да знаят за това как мизерства народа. Социалната тема в много от творбите му, е тема и на нашето време, когато на обеднелия българин се налага да търпи огорченията от суровата действителност и да търси своя истина и справедливост.

За съжаление здравословното състояние на актьора Георги Радомиров и високата му температура не позволиха на публиката да се наслади докрай на великолепната му игра и на стиховете на Смирненски. „Истинско геройство бе това, че той настоя да играе тази вечер и не позволи постановката да бъде отложена – съобщи от сцената г-ца Спаска Тасева – Той е истински герой. Нека да му благодарим и, когато оздравее ще ви очакваме отново”.
Поетически образци от високата поезия на най-автентичния юноша на българското мерено слово, предстои да бъдат видени отново на панагюрска сцена.

Мария Перфанова за панагюрския вестник "Време" (9-15 октомври 2013 г.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар